Cine are de pierdut sau de câștigat în urma sancțiunilor impuse Rusiei

Invazia rusă a Ucrainei a fost un act de agresiune nemaivăzut în Europa de zeci de ani, iar țările din Europa și din alte părți ale lumii s-au grăbit să condamne acțiunea.

Au fost anunțate sancțiuni de o amploare fără precedent, care au dus la închiderea bursei de valori din Moscova și la o prăbușire de peste 90% a indicelui acțiunilor rusești la Londra.

Cu toate acestea, sancțiunile împotriva Rusiei au și efecte secundare, analizate de filiala locală XTB Polonia.

Băncile

Sancțiunile impuse Rusiei de Occident au deconectat țara într-o mare măsură de pe piețele financiare internaționale.

În timp ce țările occidentale nu au vizat plățile pentru fluxurile de petrol și gaze rusești, instituțiile financiare importante din țară au fost vizate.

Deși acest lucru îngreunează pentru companiile rusești încasarea plăților pentru bunurile și serviciile lor, le îngreunează, totodată, și să realizeze plăți pentru bunuri și servicii străine.

Acest lucru se dovedește dificil pentru băncile europene care nu numai că se ocupă de plățile UE-Rusia, dar au și investiții mari în Rusia.

Prețul acțiunilor a fost afectat, reflectând această pierdere a afacerilor și așteptarea unor reduceri mari de portofoliu.

Sectorul auto

Producătorii de automobile și alte companii din sectorul auto sunt puternic afectate de războiul din Ucraina, iar întreruperea lanțului de aprovizionare a dus la lipsuri de piese.

Producătorii germani de mașini au anunțat că vor trebui să oprească producția la unele dintre fabricile interne deoarece asamblarea nu poate continua din cauza lipsei de piese din Ucraina.

Companiile de anvelope sunt, de asemenea, afectate, deoarece aprovizionarea cu materii prime a industriei din Rusia a fost afectată.

O reacție în creștere a publicului împotriva celor care fac afaceri cu Rusia a determinat unele companii să se auto sancționeze și să impună restricții dincolo de cele oficiale.

Sectorul aviatic

Uniunea Europeană, SUA, Canada, Marea Britanie și altele au decis să închidă spațiul aerian de pe teritoriile lor pentru aeronavele rusești.

Drept urmare, companiile aeriene ruse au fost forțate să folosească rute mai lungi sau să abandoneze cu totul unele conexiuni deoarece nu mai erau profitabile.

Rusia a ripostat rapid într-un mod similar, făcând mult mai dificil pentru companiile aeriene europene, precum Lufthansa, să ajungă în Asia.

Transportatorii cu operațiuni semnificative în Europa de Est, cum ar fi TUI, au fost, de asemenea, puternic afectați.

În timp ce sancțiunile sunt așteptate să fie mai dureroase pentru companiile rusești, companiile europene și americane vor suferi, de asemenea, pierderi.

Cine câștigă din această criză?

Dependența ridicată a Europei de importurile rusești de energie a îngreunat impunerea de sancțiuni eficiente.

În timp ce UE vizează o mare parte a economiei ruse, ei au ezitat să vizeze sectorul energetic rus de teamă că Rusia va riposta prin oprirea completă a exporturilor de energie.

Acest lucru ar putea declanșa o criză energetică în Europa, dar îi încurajează și pe lideri să caute aprovizionare cu energie în altă parte.

Au fost făcute apeluri pentru încetinirea ieșirii de pe energie nucleară în Germania sau oprirea ETS.

Nu au fost luate încă decizii clare, dar pare foarte probabil ca UE să se orienteze către energia regenerabilă, energia nucleară sau hidrogenul,

Acestea vor înlocui petrolul și gazul rusesc, ceea ce s-ar putea dovedi a fi o oportunitate pentru companiile care operează în acele sectoare.

Sectorul apărării

Întrucât țările NATO au văzut agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei ca pe o amenințare directă la adresa alianței, țările membre au anunțat că vor cheltui mai mult pentru apărare.

Cancelarul german Scholz a declarat că 100 de miliarde euro vor fi cheltuite pentru armata germană pentru a compensa investițiile sub țintă din anii precedenți.

De asemenea, este de așteptat ca alte țări NATO să sporească cheltuielile pentru a fi în conformitate cu obiectivul NATO de 2% din PIB.

Companiile de apărare din Europa și SUA au câștigat deopotrivă săptămâna aceasta, pe măsură ce politicienii au cerut să mărească cheltuielile militare.

CITEȘTE ȘI: XTB: Coronavirusul poate aduce și vești bune

- publicitate -