După mai bine de o lună și jumătate de conflict în Ucraina, la nivel global există un sentiment generalizat de pesimism cu privire la viitorul lumii, arată un studiu McCann.
Și românii sunt mai degrabă pesimiști, 56% declarând că lucrurile vor merge din ce în ce mai rău, opinie pe care o împărtășim cu alte țări europene (Germania, Marea Britanie, Polonia).
73% dintre români se declară mai temători decât înainte și jumătate dintre ei au început să aibă mai multe frământări atunci când pun capul pe pernă.
Alături de Polonia, România este in top în ceea ce privește sentimentul oamenilor că nu își mai pot face planuri de viitor din cauza nesiguranței din jurul lor.
Cele mai prezente sentimente pe care le simt românii în aceste momente sunt: incertitudinea – 38%, dezamăgire – 21%, dar și confuzia – 19%.
De altfel, românii declară că se simt confuzi în procent mai mare decât orice altă țară din studiu (vs 9% media globală).
În plus, 85% dintre români consideră că guvernanții i-au dezamăgit, față de 56% media globală, cel mai mare procent dintre toate țările din studiu.
În aceste vremuri tulburi, jumătate dintre români au re-evaluat cine sunt persoanele care conteaza cu adevărat pentru ei și 45% cum se raportează la viitor.
Într-o notă pozitivă, în urma conflictului 67% dintre români au zis ”te iubesc” mai des.
De ce se tem românii atunci când se gândesc la războiul din Ucraina?
Dincolo de un pesimism generalizat, atunci când se raportează specific la războiul din Ucraina, 88% dintre români se declară uimiți că astfel de conflicte nu sunt de domeniul trecutului, mai mult decât orice altă țară din studiu.
Principalele consecințe negative care îi îngrijorează sunt numărul mare de victime umane – 83% (față de 77% media globală) și grija că economia va avea de suferit – 71%.
Aceste sentimente sunt urmate de îngrijorarea că vom rămâne fără resurse necesare – 42%, față de 33% media globală.
Pe de altă parte, există un sentiment generalizat în societatea noastră că avem de-a face cu un moment important în istoria lumii.
Astfel 88% dintre români cred că lumea se va schimba definitiv în urma acestui conflict, 89% consideră că societatea nu a învățat nimic din trecut și 88% se tem că lumea a ajuns la un punct de cotitură în istorie.
Primul război LIVE pe social media
În ceea ce privește expunerea media a conflictului, 85% dintre români sunt de accord că este primul râzboi pe care îl urmăresc în timp real în social media.
De altfel, 52% dintre conaționali au renunțat să urmărească știrile deoarece îî supără (comparativ cu 44% media globală), iar 78% dintre români nu știu în ce informații pot avea încredere.
Cu toate aceste, informațiile din jurul conflictului au și un rol pozitiv, 91% dintre români se declară inspirați pozitiv văzând cum oameni din întreaga lume îi ajută pe cei din Ucraina.
Un procent de 87% se declară inspirați pozitiv atunci când văd branduri și companii din întreaga lume sărind în ajutorul Ucrainei.
Există totuși o dualitate și o nuanțare a situație în percepția românilor asupra contextului din jurul războiul din Ucraina.
83% dintre români consideră că deși media încearcă să zugrăvească conflictul ca fiind unul dintre „eroi” și personaje negative, lucurile sunt de fapt mai complicate.
75% simt compasiune față de sportivii ruși care nu pot participa în competiții din cauza conflictului asupra căruia nu au un control, dar în același timp 71% dintre ei sunt de acord că Rusia ar trebui exclusă de pe scena politică, sportivă și culturală.

Conflictul a trezit empatia românilor
Un procent masiv din societatea românescă, 74%, crede că avem o obligație morală să îi ajutăm pe cei aflați la nevoie, iar 87% că ar trebui să acționăm în interesul tuturor oamenilor.
În acest sens, pentru a ajuta în criza actuală, românii declară că sunt dispuși să doneze bani organizațiilor caritabile (53%), 42% s-ar implica în acțiuni de voluntariat, 33% ar posta în social media pe această temă și 29% ar oferi un adăpost refugiaților.
În același timp doar 24% ar participa la un protest, doar 13% s-ar înrola (mai mult decât media globală de 9%) și în cea mai mică măsură 6% ar contacta un reprezentant politic.
Românii sunt mai toleranți și deschiși către alte culturi decât alți europeni
Doar 35% dintre români sunt de acord că aducerea de elemente din alte culturi în țara lor amenință valorile culturale naționale, comparativ cu aproximativ jumătate în Marea Britanie și Germania.
În același timp, 44% dintre români consideră că situația din țara lor era mai bună când era un nivel mai mic de imigrație, comparativ cu peste 50% în Germania și UK, dar mai mult decât în Polonia (41%).
CITEȘTE ȘI: Românii cred că învățământul preuniversitar autohton nu „trece clasa”