Chiriile din piața de birouri din București, printre cele mai mari creșteri din Europa

Doar în Dusseldorf (Germania) – 26,8% și în Rotterdam (Țările de Jos) – 22,4% rata de majorare a chiriilor pentru spațiile de birouri a fost superioară celei din capitala României

Chiriile birourilor din București au crescut în ultimele 12 luni (iunie 2023 față de iunie 2022) cu până la 15,8% atingând nivelul de referință de 22 de euro/mp/lună în zona centrală.

Bucureștiul a înregistrat astfel una dintre cele mai semnificative majorări ale chiriilor aferente spațiilor de birouri din Europa, creșterea medie la nivel continental fiind de 5,6% conform Cushman & Wakefield Echinox.

Doar în Dusseldorf (Germania) – 26,8% și în Rotterdam (Țările de Jos) – 22,4% rata de majorare a chiriilor pentru spațiile de birouri a fost superioară celei din București.

În regiune, Praga, capitala Cehiei, a înregistrat un plus al chiriei pentru spațiile de birouri de 5,6%, Sofia de 6,7%, Budapesta și Varșovia de 2%, iar Bratislava de 2,9%.

Puține proiecte noi de birouri aflate efectiv în construcție

Proiectele aflate în construcție în București cumulează doar 112.000 metri pătrați închiriabili, în condițiile în care încă aproximativ 300.000 de metri pătrați sunt în diferite faze de planificare și autorizare.

În prima jumătate a anului au fost livrați 70.000 metri pătrați de birouri, prin livrarea celei de-a doua clădiri din proiectul @EXPO (28.000 mp), One Cotroceni Park II (34.500 mp) și Muse (7.500 mp) în zona Expoziției.

Stocul de birouri din București a ajuns astfel la 3,38 milioane de metri pătrați, capitala României fiind pe poziția a patra în Europa Centrală și de Est după Varșovia (6,25 milioane metri pătrați), Budapesta și Praga.

În ceea ce privește activitatea de tranzacționare, în primul semestru din 2023, companiile au contractat în total peste 190.000 metri pătrați, cu 21% mai mult față de perioada similară a anului trecut.

CITEȘTE ȘI: Sweat Concept One a închiriat 2.000 mp în clădirea de birouri The Light One

MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

- Publicitate -

Leroy Merlin a investit 2 milioane euro în relocarea magazinului din Electroputere Mall

Leroy Merlin a inaugurat noul magazin din Electroputere Mall Craiova, relocat în același centru comercial, pe o suprafață extinsă...

Al doilea magazin TEDi din Pitești s-a deschis în centrul comercial Supernova

Noul magazin TEDi Supernova Pitești se întinde pe o suprafață de 755 mp și comercializează articole de uz casnic,...