Unul din cinci angajați români ia în calcul o schimbare totală în carieră

Puțin peste 20% dintre angajații români care au participat la un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs spun că iau serios în calcul să-și schimbe domeniul de activitate din cauza efectelor pandemiei de Covid-19, fiind inclusiv dispuși să o ia de la zero în carieră.

Aproape un sfert dintre respondenți spun că se văd nevoiți să facă primii pași către o nouă carieră întrucât domeniul sau compania pentru care lucrează sunt puternic afectate de contextul economic actual și tot atâția spun că vor să lucreze într-un domeniu mai sigur.

Cei mai mulți dintre aceștia lucrează în prezent în domenii precum vânzări, producție, turism sau transporturi.

Deși perspectivele salariale rămân în continuare principalul criteriu în funcție de care cei mai mulți angajați români își aleg un nou job, siguranța domeniului de activitate și rezistența acestuia la șocuri externe, cum este și pandemia de Covid-19, au devenit prioritare în acest context pentru 70% dintre respondenții la sondajul BestJobs.

MAI MULTE | ȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI BUSINESS | ȘTIRI BANI |

Alți 42% se orientează în carieră și în funcție de beneficiile extrasalariale, dar în același timp contează și posibilitatea de a avea mult timp liber (37%), sau de a putea lucra remote (34%).

Prin urmare, pentru a se simți în siguranță într-un domeniu sau job nou, peste 26% dintre angajați consideră că este obligatoriu să aibă posibilitatea să lucreze de acasă, un sfert exclude complet poziții în domenii precum HoReCa, puternic afectate de efectele pandemiei, iar 22% consideră mai sigure joburi în domenii sau companii strâns conectate la mediul online.

IT-ul, armata și sănătatea, considerate cele mai sigure

Domeniile considerate de respondenții la sondajul BestJobs cel mai puțin afectate de criza sanitară actuală sunt IT și telecomunicații (54,7%), armată, pază și protecție (37,8%), medicină și sănătate (37,6%), dar și call center și suport clienți (35,2%). La polul opus, se află sportul, arta și divertismentul (5,6%),  serviciile de înfrumusețare (7,5%) sau turismul și alimentația (8%).

Când vine vorba despre ce pași vor să facă sau au făcut deja în direcția reconversiei profesionale, cei mai mulți dintre cei chestionați afirmă că experiența de până acum le permite să facă o trecere ușoară, fără să o ia de la zero (41,3%), alți 33,3% spun că învață pe parcurs, 18,3% au făcut sau vor face cursuri online/offline, iar 7% se vor pregăti și vor învăța singuri ceea ce au nevoie înainte de angajare.

- Publicitate -

Ultimele

Cum motivezi angajații în 2023 – 4 strategii care funcționează cu succes

În cadrul unui loc de muncă, motivația angajaților este un factor important, care nu trebuie neglijat, pentru că aceasta...