Angajații își doresc trecerea la săptămâna de lucru de 4 zile

Totuși, 6 din 10 companii din România sunt reticente la această schimbare, în ciuda succesului experimentat în alte țări

Trending

Conținut disponibil doar abonaților

Te rugăm să te abonezi pentru a citi articolul.
Adresa ta de e-mail este 100% protejată de spam!

Deși ar revoluționa complet dinamica pe piața muncii din România, în prezent doar 4 din 10 companii ar accepta această formulă de lucru, arată un sondaj BestJobs.

În acest moment, prevederile din Codul Muncii permit redistribuirea activității pe durata a 4 zile lucrătoare în loc de 5, dar decizia finală rămâne la angajatori dacă sunt dispuși să reducă numărul de zile lucrate.

Deși 80% dintre angajați își doresc să lucreze doar patru zile pe săptămână, chiar și în formula cu 10 ore pe zi, 40% dintre angajatori se tem că acest program ar influența negativ productivitatea.

Aproape 35% sunt preocupați de faptul că, pe termen lung, angajații ar ajunge la extenuare din cauza volumului zilnic de muncă crescut, deși rezultatele experimentului internațional arată contrariul.

MAI MULTE | ȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI BUSINESS | ȘTIRI BANI |

În Marea Britanie, 92% dintre companiile care au testat formatul cu 4 zile lucrate în loc de 5, fără a crește numărul de ore din programul zilnic, au de gând să continue, în timp ce 30% vor îl adopta definitiv.

Ce ar face angajații în ziua liberă suplimentară

În ziua liberă, respondenții spun că ar face mai multe activități în familie (59%), s-ar ocupa de sarcinile administrative de care nu se pot ocupa în timpului programului de lucru (44%), ar dedica mai mult timp pasiunilor și hobby-urilor (40%) sau ar alege să se odihnească (39%).

În prezent, 4 din 10 angajați lucrează în sistem hibrid, în timp ce 29% își desfășoară activitatea în totalitate remote și 28% doar de la birou.

CITEȘTE ȘI: Unul din cinci angajați români ia în calcul o schimbare totală în carieră

- Publicitate -

Ultimele

Românii au făcut mai puține comenzi de mâncare gătită în 2022

Numărul lunar de comenzi pentru mâncare gătită a scăzut de la 4,4 în 2021, la 3,3, anul trecut, arată...

Trebuie să citești