Previziuni pentru mediul de business pe următorii ani. La ce se pot aștepta antreprenorii

Nu mai e de multă vreme o noutate pentru nimeni ritmul alert în care se dezvoltă și se schimbă mediul de business din România, iar 2024 a venit deja cu multe provocări cărora oamenii de afaceri trebuie să le facă față și pentru care trebuie să găsească soluții rapide și eficiente.

Previziuni pentru mediul de business pe următorii ani. La ce se pot aștepta antreprenorii

Nu mai e de multă vreme o noutate pentru nimeni ritmul alert în care se dezvoltă și se schimbă mediul de business din România, iar 2024 a venit deja cu multe provocări cărora oamenii de afaceri trebuie să le facă față și pentru care trebuie să găsească soluții rapide și eficiente. Conform CW Echinox, spațiul pentru afacerea ta rămâne la fel de important în peisajul acestui an, la fel cum trebuie să iei în calcul importanța inteligenței artificiale și cea a modului în care angajații tăi se așteaptă să fie tratați în perioada următoare.

Iată, în rândurile care urmează, tendințele așteptate de mediul de afaceri românesc și semnalele de alarmă la care trebuie să fie atenți antreprenorii români, indiferent de afacerea pe care o păstoresc.

Sustenabilitate = succes!

Concluzia unui sondaj realizat la final de 2023 de Valoria Business Solutions și CFRMedia.ro și citat de Adevărul.ro spune că nu mai puțin de 72% dintre primele 300 de companii din România sunt mai mult decât conștiente de importanța trecerii la decizii bazate pe angajamentul unei companii vizavi de practicile de afaceri sustenabile. Firmele de top din România au transformat ESG (mediul, guvernarea și socialul) în parte esențială a managementului, iar majoritatea joacă deja cartea inițiativelor verzi pentru a atrage consumatorii preocupați de grija pentru mediul înconjurător. Un trend care, conform specialiștilor, se va menține și în următorii ani.

Inteligența artificială și securitatea cibernetică

2023 a fost anul în care inteligența artificială a câștigat teren în mod constant, iar atât prezentul, cât și viitorul par în mâinile asistenților virtuali care vor juca un rol din ce în ce mai important în anii și deceniile care urmează. Mediul de business este, așadar, gata să atace provocări precum transformarea digitală, automatizarea și robotizarea, fără de care nu vom mai pleca la drumuri noi în viitorul apropiat.

În acest context, amenințările cibernetice devin din ce în ce mai prezente, iar contraatacul eficient e reprezentat de un sistem cât mai eficace de securitate cibernetică și care să le permită companiilor să-și pună la adăpost activele digitale, dar și datele personale ale clienților pentru a evita neplăceri de ambele părți.

Angajații: munca de la distanță și hiperspecializarea lor

În strânsă legătură cu evoluția tehnologică și cu transformarea digitală a companiilor este și alegerea acestora de a continua cu munca de la distanță, un „must” pentru angajați, în special în cazul celor tineri. Studiile efectuate în ultimii ani arată clar că sentimentul de satisfacție al unui angajat la locul de muncă face ca randamentul și apartenența acestuia față de companie să crească de până la zece ori.

În paralel cu un mediu de lucru propice și un nivel cât mai mic al stresului, din ce în ce mai mulți angajați pun accentul pe specializare, în special pe trecerea de la fizic la digital. De aceea companiile au ajuns la concluzia că, pe lângă un salariu atractiv și oportunități de dezvoltare, angajatul fericit e și cel care se poate eventual hiperspecializa pe o parte a unui domeniu, care e ajutat constant cu oportunități de formare și dezvoltare profesională!

- Publicitate -

Majoritatea românilor au redus temperatura din locuințe pe timpul iernii

Nevoia de control a costurilor a fost evidențiată de circa 45% dintre respondenții unui sondaj E.ON, care au răspuns...

Rămas bun Cora Lujerului, bine ai venit Supernova! Inaugurarea în 6 iunie

Grupul Supernova modernizează fostele centre comerciale Cora din zona Lujerului, București și Brătianu, Constanța și le va redeschide sub...