Cât costă să înființezi o firmă și ce taxe plătești în țările din Europa Centrală

Forma juridică preferată de cei care vor să înființeze o companie în Bulgaria, Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia sau România este Societatea cu Răspundere Limitată (SRL), arată o analiză Accace.

Timpul necesar pentru înființarea acesteia diferă de la o zi până la 15 zile în Ungaria, de la o zi până la două luni în Bulgaria, trei zile lucrătoare în România, maximum două săptămâni în Slovacia și între două și trei săptămâni în Cehia și Polonia.

În ceea ce privește costurile de înființare ale unei companii, în Ungaria nu se plătește nicio taxă, însă acest lucru depinde de natura formei juridice a societății.

În România capitalul minimum este de 1 lei (0,20 euro), în Bulgaria taxele de înființare ale unui SRL ajung la 51 euro, în Polonia la 123,5 euro, în Slovacia la 150 euro, în timp ce în Republica Cehă, taxele pentru înființarea unei societăți ajung până la 800 euro.

Care este nivelul de impozitare al companiilor în regiune

Din datele Accace, cel mai mic impozit pe profit se aplică în Ungaria (9%), urmată de Bulgaria (10%), România (16%), Polonia, Cehia (19%) și Slovacia (21%). Cehia aplică un impozit redus de 9% pentru contribuabilii mici, iar Slovacia un impozit de 15% pe venituri anuale impozabile mai mici de 49.790 euro.

România înregistrează cel mai mic TVA din regiune – 19%, cu o reducere de până la 9% sau 5% pentru anumite categorii, urmată de Bulgaria cu 20% (9% taxă de TVA redusă și 0% pentru exportul de bunuri și servicii).

În Slovacia cota TVA este tot de 20% (10% taxă de TVA redusă și 0% pentru exportul de bunuri și servicii), în Cehia este 21% (reducere de 15%, respectiv 10%), Polonia aplică TVA de 23% (reducere de 8% și 5%), iar în Ungaria cota TVA este de 27% (reducere de 18%, respectiv 5%).

CITEȘTE ȘI: Cele mai mari companii de salubritate sunt deținute de români

- Publicitate -

Aproape de 200.000 de investitori pe piața de capital din România

Numărul investitorilor pe piața de capital autohtonă a continuat să crească și a ajuns la 191.743 la finalul primului...

TAROM vinde bilete de avion la prețuri speciale, începând de la 125 euro

În perioada 14-16 iunie 2024 compania aeriană TAROM dă startul unei oferte cu tarife începând de la 125 euro...