Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), cu sprijinul Inspectoratelor Școlare din Municipiul București, Județul Bihor, Județul Brașov și Județul Iași, va întâmpina „bobocii” din clasa I în prima zi de școală cu peste 10.900 materiale de educație financiară dedicate lor.
Prin joc și povești, copiii pot învăța despre protejarea împotriva efectelor financiare ale riscului, despre economisire pe termen lung sau despre investiții financiare.
Comportamentele consumatorilor adulți se formează încă din copilărie și educația financiară timpurie contribuie la formarea unui comportament financiar corect, bazat pe nevoile consumatorului.
Maturizarea piețelor financiare nebancare depinde în mare măsură de cererea consumatorilor, în fapt aceștia fiind cei care determină creșterea calității serviciilor, apariția și dezvoltarea de noi produse financiare și consolidarea piețelor.
ASF are în derulare, începând cu anul 2015, un program național de educație financiară care are ca obiectiv principal creșterea gradului de înțelegere a conceptelor și a noțiunilor financiare. Educația financiară are drept scop instruirea copiilor și tinerilor pentru a participa mai bine pregătiți la economia mondială, punând întrebări, deținând know-how, competențe și motivare, recunoscând riscurile pentru a lua decizii corecte pentru securitate lor financiară.