ASF retrage autorizația de funcționare a Euroins. Cine va acoperi pierderile?

Trending

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.

Decizia este extrem de tardivă, Euroins fiind compania la adresa căreia clienții au depus cele mai multe plângeri.

Spre exemplu, în 2020, la adresa Euroins au fost depuse 19.027 petiții de la clienți, mai mult de jumătate din numărul de reclamații primit de ASF pentru toate societățile de asigurare înregistrate.

Cu toate acestea, între februarie 2020 și ianuarie 2023, ASF a aplicat Euroins doar 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control.

Hotărârea de astăzi se bazează pe faptul că la data de 30.06.2022 societatea nu deținea fonduri eligibile pentru acoperirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR), situație care se menținea și la data de 30.09.2022.

Pentru restabilirea SCR este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei.

Astăzi s-a decis și deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, ceea ce arată că, în practică, statul va acoperi majoritatea pierderilor Euroins.

Euroins amenință cu procese

Într-un comunicat, compania Euroins s-a declarat „surprinsă de decizia Autorității de Supraveghere Financiară, care afectează milioane de români”.

Bulgarii acuză ASF că ignoră două audituri independente, aflate în curs de desfășurare, din partea BERD și a Autorității Europene de Reglementare EIOPA. Aceste audituri se vor încheia la sfârșitul lunii martie.

„În acest moment, identificăm toate mijloacele legale în România și în alte jurisdicții, pentru a contesta această decizie și a asigura stabilitatea financiară a pieței”, se mai arată în comunicat.

MAI MULTE | ȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI BUSINESS | ȘTIRI BANI |

CITEȘTE ȘI: Autoritatea de Supraveghere Financiară a sancționat Euroins

- Publicitate -

Ultimele

Românii au făcut mai puține comenzi de mâncare gătită în 2022

Numărul lunar de comenzi pentru mâncare gătită a scăzut de la 4,4 în 2021, la 3,3, anul trecut, arată...

Trebuie să citești