7 întrebări pe care să le pui proprietarului de la care vrei să cumperi apartamentul

Atunci când iei decizia să renunți la chirie și să îți cumperi un apartament, ești pus în fața unei adevărate provocări. Chiar dacă trebuie să pui accentul pe bugetul de care dispui, ar trebui să cunoști toate detaliile despre apartamentul pe care urmează să îl cumperi. În acest articol, îți prezentăm întrebările esențiale pe care trebuie să le pui proprietarului de la care urmează să cumperi apartamentul, precum și lucrurile pe care să le verifici înainte de a face cea mai importantă achiziție din viața ta.

Care este structura de rezistență a blocului?

Ținând cont de suma importantă de bani pe care vei fi nevoit să o plătești atunci când cumperi un apartament, trebuie să fii bine informat înainte de a lua o hotărâre. Astfel, pentru a fi sigur de achiziția făcută, nu ezita să întrebi proprietarul informații utile despre structura de rezistență a blocului. În acest fel, vei putea să afli care au fost principalele materiale folosite pentru construcția blocului sau cât este de rezistent în cazul unui seism. Dacă nu ești la curent cu termenii folosiți în construcții, poți alege să vizitezi apartamentul însoțit de un specialist în construcții, care îți poate semnala orice posibilă problemă în ceea ce privește materialele folosite sau structura de rezistență a blocului în care ți-ai dori să locuiești.

Există locuri de parcare?

Dacă beneficiezi de un autoturism, vei fi interesat și de existența locurilor de parcare. Astfel, ar trebui să afli de la proprietarul apartamentului dacă acesta deține un loc de parcare în fața blocului sau în apropierea clădirii sau dacă vei fi nevoit să plătești suplimentar, pentru a-ți parca mașina. Chiar dacă agenții imobiliari menționează în anunțul de vânzare dacă există sau nu loc de parcare asigurat, se poate ca această informație să fie omisă.

Cât de sigur este cartierul?

Indiferent dacă te muți singur sau cu familia, vei fi interesat să afli cât de sigur este cartierul în care te muți sau chiar blocul în care locuiești. Așadar, pune-i întrebări proprietarului de la care vrei să cumperi apartamentul în legătură cu accesul în clădire și află dacă există camere de securitate pe scările blocului sau în spațiile comune. În acest fel, vei afla și care este gradul de infracționalitate din cartierul respectiv și vei știi de ce trebuie să te ferești.

Care sunt costurile de întreținere ale apartamentului?

Dacă ai găsit apartamente la vânzare în Galați, vei dori să știi care sunt cheltuielile pe care vei fi nevoit să le plătești în fiecare lună. De aceea, este indicat să îl întrebi pe proprietarul apartamentului care sunt costurile de întreținere ale imobilului pe care ești interesat să îl cumperi. Dacă proprietarul este reticent în a-ți răspunde la aceste întrebări, poți să verifici listele de plată ale vecinilor de bloc, pentru a vedea care este prețul utilităților, în linii mari.

Ce renovări au fost făcute în apartament?

Deși te aștepți ca un apartament nou să însemne cheltuieli reduse pentru renovări sau mici reparații, nu ezita să întrebi proprietarul despre toate aceste lucruri. Pune accent pe renovările care s-au făcut până în prezent, întreabă ce ar mai putea fi îmbunătățit sau cere detalii despre materialele folosite în renovare. În egală măsură, vei fi capabil să estimezi un cost al reparațiilor anterioare și vei știi pe ce să pui accent în viitor, în legătură cu întreținerea apartamentului pe care îl cumperi.

Ce se află în vecinătatea zonei?

Atunci când te muți într-un bloc nou, vei fi interesat să cunoști toate facilitățile din zonă. Astfel, asigură-te că apartamentul pe care îl alegi are în preajmă tot ce ai nevoie, de la magazine, mijloace de transport, spitale și parcuri, până la școli, săli de fitness sau saloane. Totodată, dacă ești sensibil la zgomotele din jur, încearcă să eviți ca imobilul tău să se afle în apropierea unor cluburi sau a locurilor în care se cântă muzică live. Ține cont și de traficul din zonă, pentru a putea estima cât timp ți-ar trebui să ajungi acasă la orele de vârf.

Cum sunt vecinii pe care îi vei avea?

Chiar dacă vecinii nu reprezintă o grijă serioasă atunci când îți cumperi un apartament, ai fi surprins să afli că unii dintre ei îți pot influența șederea pe termen lung. Înainte de a semna un contract, încearcă să afli detalii despre persoanele care te înconjoară, pentru a te feri de apariția unor incidente neplăcute. Unele persoane consideră că este imposibil să locuiești lângă vecini zgomotoși sau amatori de petreceri, în timp ce altele nu vor să fie înconjurate de persoane cu auz mult prea sensibil, care nu iartă nicio abatere. Ține cont și de felul în care arată blocul sau grădinile din jurul acestuia. Chiar și aceste mici detalii îți pot aduce informații utile despre comunitatea din care urmează să faci parte.

Înainte de a-ți cumpăra un apartament, este util să pui toate aceste întrebări proprietarului de la care urmează să îl cumperi. Nu evita nicio întrebare care ți-ar putea trece prin minte, deoarece acestea vor fi esențiale pentru siguranța și confortul tău în noua locuință.

- Publicitate -

Prețurile apartamentelor au crescut și în luna aprilie. Au fost realizate 15.000 de tranzacții

În luna aprilie a acestui an, prețurile apartamentelor de vânzare au înregistrat o creștere de 14% comparativ cu luna...

Mai mulți vizitatori și vânzări mai mari pentru chiriașii NEPI Rockcastle

Vânzările chiriașilor centrelor comerciale NEPI Rockcastle, excluzând hypermaketurile, au fost cu 10,5% mai mari primul trimestru din 2024 față...