Apetitul românilor pentru achiziția de locuințe rămâne ridicat

Apetitul pentru achiziția de locuințe rămâne ridicat, în condițiile în care peste 80% dintre cei care voiau să își cumpere o casă sau un apartament înainte de pandemie își mențin această intenție, punând însă accent pe confort, un spațiu mai mare de locuit și pe existenţa grădinilor, a teraselor şi a parcurilor, în defavorea locației, arată un studiu realizat de JLL, în parteneriat cu Storia.ro.

Astfel, potrivit studiului derulat în luna iunie, doar 16% dintre cei care intenționau să-și cumpere o locuință înainte de izbucnirea crizei COVID-19 au declarat că au încetat să mai caute în această perioadă.

Atunci când vine vorba de a alege între locație și un spaţiu de locuit mai mare, 84% dintre respondenți ar prefera mai mult confort şi spațiu, în defavoarea unei locații mai centrale, în timp ce 11% ar dori o locație centrală, în detrimentul unui spațiu mai mare.

Dintre cei care aveau în intenție să achiziționeze o locuință înainte de pandemie, circa 65% căutau casă, iar restul apartamente.

Covid-19 a modificat comportamentul cumpărătorilor

Comportamentul potențialilor cumpărători s-a modificat după criza COVID-19, în sensul că dintre cei care voiau să cumpere o casă, 66% și-au menținut această opțiune, 13% au renunțat să mai caute, 15% oscilează acum între apartament și casă, 4,2% sunt interesati să închirieze o locuință, iar 3% vor să cumpere un apartament.

În cazul celor care doreau un apartament, 43% și-au păstrat intenția, 16% au renunțat momentan la planurile de investiție, în timp ce 25% oscilează acum între a achiziționa un apartament sau o casă, 7,4% vor acum să cumpere o casă, iar 1% intentionează să se mute cu chirie.

Rezultatele studiului arată că cele mai importante aspecte care sunt luate în calcul la alegerea unei locuințe sunt, în ordinea preferințelor:                                

  • compartimentarea eficientă;                              
  • calitatea construcției și a finisajelor;                              
  • existența unui spațiu exterior (grădină / terasă);                         
  • confortul sporit (luminozitate, izolație, intimitate etc.);                             
  • existența spațiilor anexe (locuri de parcare, boxe).                                 

De asemenea, top 5 facilități dorite de cumpărători într-un ansamblu rezidențial includ, în ordinea preferintelor:                                        

  • spații verzi / parcuri;                             
  • piață / supermarket;                              
  • școală;             
  • locuri de joacă;                         
  • farmacii.                                   

Deși majoritatea respondenților a lucrat de la locul de muncă în perioada impunerii condițiilor de restricție, pentru cei care au lucrat de acasă, percepția asupra locuinței s-a schimbat, astfel că 30% dintre aceștia își doresc o cameră în plus pentru a-și amenaja biroul, în timp ce 43% ar vrea o gradină sau o terasă.

Studiul a fost realizat în luna iunie 2020, pe un eșantion de peste 25.000 de persoane, utilizatori Storia.ro și OLX.

- Publicitate -

Ultimele

Apartamentele cu două camere au fost cele mai căutate în acest an în București

În București, cele mai căutate apartamente pentru închiriere și vânzare, în perioada ianuarie-octombrie 2023, au fost apartamentele cu două...