Daca doriti sa va cumparati un apartament trebuie sa stiti ca exista mai multe etape de parcurs pana la achizitionarea ofertei care sa corespunda cel mai bine asteptarilor dumneavoastra.
In primul rand etapa premergatoare deciziei este foarte importanta.
Acum are loc stabilirea bugetului si a modalitatii de plata, familiarizarea cu piata imobiliara, cu termenii specifici (cati dintre dumneavoastra nu s-au intrebat ce inseamna “semidecomandat” ,“CT”, sau “P+E”?), cu preturile pe cartiere si pe tipuri de apartamente. Odata strabatuta aceasta etapa, deveniti un “client potential”, informat, care stie ce locuinta isi doreste si de cati bani dispune.
Etapa a doua poate fi parcursa in doua moduri: pe cont propriu sau prin intermediar (agentie imobiliara). Studierea pietei poate fi anevoioasa, consumatoare de timp, de nervi si de bani. Recomandarea noastra este sa apelati la serviciile unei agentii imobiliare care va poate ajuta sa va atingeti scopul, acela de a achizitiona locuinta visata, in cel mai scurt timp, la un pret corect, si in siguranta.
Va doriti un apartament nou sau un apartament intr-un imobil vechi? Iata o intrebare care va poate pune inca de la inceput in incurcatura. Avantajul locuintelor noi sunt multiple, de la calitatea materialelor, la suprafete utile mai generoase, aer mai curat pentru ca de regula acestea sunt situate la marginea orasului, parcari asigurate, etc.
Trebuie insa sa aveti in vedere si alte aspect cum ar fi: accesibilitatea(amenajarea strazilor, mijloace de transport), facilitatile din zona(scoala, gradinita, supermarket), santierele deschise(care provoaca disconfort fonic, mizerie, pericol pentru copii).
In cazul in care doriti sa achizitionati un apartament intr-un imobil vechi, avantajele si posibilele dezavantaje prezentate mai sus se inverseaza.
Nu uitati de verificarea documentelor! Ne referim aici la documentele care atesta calitatea de proprietar a vanzatorului, la extrasul de carte funciara care prezinta istoricul imobilului respectiv precum si daca acesta este sau nu liber de sarcini, la contractul de vanzare-cumparare(daca are sau nu clauze care sa va dezavantajeze).
Va recomandam in acest caz sa apelati la serviciile unui avocat sau agentia imobiliara va poate oferi acest serviciu suplimentar.
Banii reprezinta un factor important. Atunci cand aveti un buget limitat, trebuie, fie sa alegeti o locuinta cu o suprafata mai mica intr-o zona buna, fie sa alegeti o zona periferica si sa va bucurati de confort. De asemenea nu trebuie sa uitati de costurile suplimentare, fie ca este vorba de comisionul agentiei intermediare, fie ca sunt costuri pentru serviciile juridice.
Si pentru ca am vorbit de bani, sa detaliem putin aspect legate de pret si de alte costuri: In ceea ce priveste TVA-ul la tranzactiile imobiliare , trebuie sa stiti ca reducerea de la 24% la 5% conform Ordonantei de Urgenta nr. 200/2008, se aplica doar pentru locuintele noi si daca sunt indeplinite anumite conditii: suprafata utila sa nu depaseasca 120 mp( 250 mp cu tot cu teren), valoarea maxima pentru care se aplica valoarea redusa a TVA-ului este de 380.000 Lei; o persoana necasatorita poate beneficia o singura data de aceasta facilitate; in cazul unei familii, niciunul dintre soti sa nu fi beneficiat in trecut de aceasta facilitate.
In ceea ce priveste costurile cu serviciile juridice, trebuie sa stiti ca, de regula, onorariul notarului este platit de catre cumparator. De asemenea impozitul pentru tranzactii imobiliare(intre 1% si 3% in functie de perioada de timp de cand vanzatorul a dobandit proprietatea) ramane exclusiv in sarcina vanzatorului. Comisionul agentiei imobiliare este de 2%+TVA.