Casele, în topul preferințelor românilor care vor să cumpere un imobil

Aproape 70% dintre respondenții unui studiu Storia.ro și OLX sunt în căutarea unei locuințe de cumpărat, iar 23% caută doar să închirieze.

Dintre aceștia, o bună parte își îndreaptă atenția către o casă (peste 34%) sau un apartament cu 2 camere (32%), urmat de apartament cu 3 camere (16%) și studio (15%).

Peste 70% dintre respondenți ar prefera locuințele complet finisate (la cheie), iar mai bine de 46% ar înclina spre o locuință nemobilată.

În același timp, 29% dintre respondenți sunt interesați să achiziționeze o locuință al cărei preț variază între 60.001-100.000 euro.

De cealaltă parte, un procent semnificativ de chiriași (aproape 85%) caută să inchirieze o locuință sub pragul de 350 euro.

Cifrele arată, de asemenea, că 53% dintre români preferă să se ocupe de amenajarea locuinței singuri ori cu ajutorul rudelor și prietenilor.

Doar 26% ar chema o echipă de meșteri particulari și doar 21% ar apela la o firmă de construcții.

Vechimea imobilului pare să nu conteze

Conform datelor colectate, la nivel național vechimea imobilului pare să nu conteze, pentru această variantă de răspuns optând 57% dintre cumpărători și 69% dintre chiriași.

Luând în calcul structura pe grupele de vârstă a respondenților, 1 din 3 tineri (18-34 ani) vrea o locuință într-o clădire nouă (casă nouă sau apartament în bloc nou).

La polul opus, doar 1 din 5 respondenți cu vârste cuprinse între 35 și 55 ani vor un imobil nou.

Dintre românii cu buget de achiziție de peste 100.000 euro, doar 8% ar fi interesați să cumpere o locuință într-o clădire veche.

34% s-au pronunțat în favoarea achiziției unei locuințe într-o clădire nouă, iar pentru cei 58% rămași, nu are importanță dacă imobilul este unul vechi sau nou.

Aproape jumătate din chiriașii care au participat la studiul inițiat s-au arătat mulțumiți de ofertele existente pe piață, iar 41% spun că reușesc să descopere locuințe conform așteptărilor.

La polul opus, cumpărătorii s-au arătat mai puțin satisfăcuți de ofertele disponibile, 45% afirmând că nu prea găsesc ce le place și locuințele disponibile.

- Publicitate -

Prețurile apartamentelor au crescut și în luna aprilie. Au fost realizate 15.000 de tranzacții

În luna aprilie a acestui an, prețurile apartamentelor de vânzare au înregistrat o creștere de 14% comparativ cu luna...

Mai mulți vizitatori și vânzări mai mari pentru chiriașii NEPI Rockcastle

Vânzările chiriașilor centrelor comerciale NEPI Rockcastle, excluzând hypermaketurile, au fost cu 10,5% mai mari primul trimestru din 2024 față...