TOP 5 cele mai căutate piese auto pentru Dacia

Dacia, mașina autohtonă, creată de români pentru români, poate fi considerată una dintre mașinile preferate ale șoferilor din țara noastră. Naționalismul nu este criteriul numărul unu pentru care românii preferă o mașină Dacia. Prețul de achiziție convenabil, costurile de întreținere mici și raportul calitate preț par a fi motivele plauzibile pentru acest lucru, mai ales dacă privim la ultimele modele. Care sunt însă piesele cele mai căutate de proprietarii de Dacii, pe lângă cele clasice, precum plăcuțele și discurile de frână, filtrele sau uleiul de motor?

1. Bara de protecție din față și spate

Aceste două componente se numără printre cele mai căutate piese auto. Aspect deloc surprinzător având în vedere traficul din marile orașe din țară. Printre principalele cauze ce au făcut din bara de protecție din față sau din spate unele dintre cele mai căutate piese auto se numără:

  • Tamponările ușoare cauzate de neatenția de la volan, nerespectarea distanței sau de condusul agresiv;
  • Parcarea pe singurul loc disponibil de pe trotuarul cu bordura înaltă;
  • Diversele animale care sar în fața mașinii pe drumurile naționale sau chiar pe autostradă.

Din aceleași motive, farurile se numără, de asemenea, printre elementele căutate de posesorii de Dacii. Dacă o bucată de caroserie, precum capota, mai poate fi îndreptată, reparată, vopsită, farurile odată stricate, mătuite sau sparte trebuie să fie înlocuite. Datorită costurilor accesibile, spre deosebire de posesorii altor tipuri de mașini, proprietarii de Dacia optează pentru piese auto Dacia originale. Pe site-uri de profil renumite, precum egarajul.ro, se pot achiziționa elemente de caroserie originale la prețuri accesibile.

2. Amortizoarele

Aproape tot ceea ce ține de suspensii și articulații la mașină sunt prematur afectate din cauza stării drumurilor. Spre deosebire de alte țări, unde condițiile de drum sunt bune spre impecabile, în România amortizoarele se numără printre cele mai căutate și schimbate piese auto. De vină pentru defectarea acestora sunt:

  • Gropile și denivelările de la nivelul carosabilului;
  • Limitatoarele de viteză;
  • Bordurile înalte;
  • Șinele de tramvai și trecerile la nivel cu calea ferată.

Toate acestea situații produc șocuri la nivelul amortizoarelor, strică semeringurile, iar uleiul se scurge din ele. Astfel, amortizoarele nu mai funcționează la fel de eficient. Ori, funcționarea defectuoasă a întregului sistem de suspensii este extrem de periculoasă. Dacă oricare din componente cedează într-un viraj luat cu viteza sau forțat, mașina poate deveni incontrolabilă, fapt ce poate avea urmări dramatice.

3. Caseta de direcție

Rolul casetei de direcție este acela de a corela mișcarea roților cu cea a volanului. Rol absolut esențial, care însă poate fi grav afectat de drumurile cu gropi sau neasfaltate. Aceasta preia șocurile produse prin bieletele de direcție. Șocurile repetate pot cauza casetei de direcție scurgeri de ulei. Astfel se pot observa:

  • Scăderea treptată a nivelului de ulei din rezervorul casetei;
  • O manevrare mai greoaie a volanului;
  • Mașina trage într-o parte chiar dacă se află pe drum drept, iar direcția funcționează greu în viraje;
  • Se aud zgomote anormale, ca niște scârțâituri.

4. Parbrizul

Din cauza pietricelelor de pe drumuri, dar și din cauza mașinilor mari ce transportă neacoperit nisip sau pietriș, parbrizul mașinilor ce circulă pe drumurile naționale pot fi grav afectate. Chiar și o simplă, insesizabilă fisură, din cauza temperaturilor extreme se poate transforma în timp într-o fisură de toată frumusețea ce obligă șoferul la înlocuirea întregului parbriz.

5.  Injectoarele

Din cauza carburantului de o calitate mai slabă, indiferent că este vorba de benzină sau de motorină, injectoarele au foarte mult de suferit în ultimii ani. Dacă înainte nu era considerată o consumabilă atât de căutată, acum poate fi inclusă în topul celor mai cumpărate piese auto din România. Un alt aspect care contribuie la durata scurtă de viață a injectoarelor poate fi considerată și viteza mică de deplasare a mașinilor care circulă în orașe aglomerate.

Chiar dacă, din punct de vedere logic, piesele consumabile ce se înlocuiesc în cadrul reviziilor periodice ar trebuie să fie pe primul loc, au fost devansate de uzura prematură a elementelor din sistemul de suspensie și din cel de frânare. Starea drumurilor publice, circulația în zone aglomerate, dar și stilul personal de condus au adus în topurile pieselor auto cele mai căutate și alte elemente pe lângă cele clasice.

MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

- Publicitate -

Cu 19% mai multe apartamente vândute în primul trimestru al anului 2024

Piața rezidențială a început bine anul 2024, cu un prim trimestru încheiat cu o creștere de 18% a numărului...

McDonald’s deschide un nou restaurant la Pitești, al treilea din oraș

Noul McDonald’s Pitești este amplasat în centrul comercial Argeș Mall, pe Strada Tudor Vladimirescu nr. 37, este al treilea...