Skanska atrage fluxuri de capital străin în Europa Centrală și de Est

Conform celui mai recent raport de investiții pentru Europa Centrală și de Est (CEE): Thriving metropolitan cities, realizat de Skanska, Colliers International și Dentons, performanțele economice ale regiunii sunt în creștere. Situația economică favorabilă și o performanță foarte bună a orașelor din CEE s-a tradus într-o creștere a cererii de investiții noi, inclusiv pe piața de birouri.

Stocurile de birouri, care au crescut în ultimii ani, totalizează în prezent 21,8 milioane mp pe teritoriul CEE. Construcțiile planificate pentru a fi livrate până în 2021 vor majora cifrele cu 20%, atingându-se un total de 26,5 milioane mp. Investițiile pe piețele imobiliare din CEE au atins anul trecut circa 13,2 miliarde, cu peste 5 miliarde de Euro tranzacționate exclusiv pe piața de birouri.

În București, singurul oraș din România în care Skanska își desfășoară activitatea la acest moment, stocul de spații de birouri a ajuns deja la 2,5 milioane mp. Raportul de activitate denotă rezultate spectaculoase pentru capitală, care are cea mai mare creștere a PIB-ului din ultimii 10 ani (96%) și ocupă locul 6 în topul orașelor cu cea mai rapidă evoluție din Uniunea Europeană.

Pe lângă creșterea PIB-ului și ritmul susținut al dezvoltării economice totale, Bucureștiul atinge un al treilea record, fiind cel mai dinamic dintre orașele CEE în ceea ce privește creșterea veniturilor. Considerat una dintre cele mai bune locații pentru investiții în sectorul IT, orașul a devenit un hub unde se generează și de unde se diseminează mai departe inovația, transformându-se într-un oraș profitabil atât pentru investitori locali și externi cât și pentru locuitorii săi.

Una dintre cele mai importante tendințe pe care raportul le reflectă la nivel de CEE este faptul că dezvoltarea puternică a pieței de birouri a atras un flux de capital asiatic fără precedent.

În 2013, regiunea CEE încasa mai puțin de 3% din totalul capitalului cheltuit de investitorii asiatici în afara continentului natal.

Anul acesta, cifra a ajuns la 9,5% pentru regiunea CEE, în timp ce investițiile direcționate către Europa au crescut la 14,5%. Valoarea totală a capitalului asiatic investit direct în CEE, din 2013 și până în prezent, este de 7,7 miliarde de Euro, comparativ cu fluxul de capital german de 8,6 miliarde de Euro.

„Fiind cel mai mare dezvoltator de birouri din regiunea CEE, am observat cu mare interes creșterea fluxului de investitori străini, în special de origine asiatică, care caută oportunități pe piețele de birouri din CEE”, a declarat Adrian Karczewicz, Head of Divestments al diviziei Skanska Commercial Development din CEE.

Această tendință este dovedită și de datele înregistrate pentru 2019. Conform raportului de investiții CEE, sud-coreenii sunt în prezent cei mai activi investitori străini din CEE și joacă un rol din ce în ce mai important pe piața imobiliară comercială.

Concluziile raportului confirmă faptul că în primul semestru al anului 2019, a fost plasat peste 1 miliard de Euro în regiunea CEE doar din Coreea de Sud, depășind investițiile germane.

- Publicitate -

O bună parte din români folosesc aplicații de AI cel puțin săptămânal

Un procent de 40% dintre românii din mediul urban folosesc aplicații de AI cel puțin săptămânal, iar 28% la...

Dimitrie Pompeiu, zona de birouri cea mai căutată în primul trimestru din 2024

După primele 3 luni ale anului curent sectorul de birouri din București înregistrează o creștere în cea ce privește...