Peste 60% dintre antreprenori spun că sunt afectați de războiul din Ucraina

Peste 60% dintre antreprenorii din comunitatea NextUp afirmă că afacerea lor este afectată direct sau indirect de războiul din Ucraina.

Această situație a generat creșterea prețurilor și a costurilor sau a blocat colaborarea cu furnizori externi.

În acest context, peste 80% dintre antreprenori spun că devin mult mai precauți și iau decizii mai calculate în business.

Mai mult, aceștia plănuiesc să automatizeze mai multe procese în activitate pentru a reduce cheltuielile cu până la 50%.

Interesant este că 48% dintre antreprenori spun că momentan preferă să aștepte pentru a lua decizii de afaceri cu miză pe termen lung, cum ar fi deschiderea de noi puncte de lucru.

30% dintre respondenți afirmă că simt anxietate și incertitudine privind evoluția afacerii, iar 22% sunt optimiști și cred că orice schimbare negativă poate deveni o oportunitate.

Doar 17% dintre antreprenori își continuă activitatea și planurile de business ca până acum

Întrebați în ce măsură criza din Ucraina le modifică planurile de business, 44% dintre antreprenorii români spun că iau decizii cu precauție și se adaptează contextului actual.

Totodată, 39% dintre respondenți afirmă că ajustează bugetul de cheltuieli, fac investiții controlate și iau decizii pe termen scurt-mediu până când conflictul va înceta

Doar 17% își continuă activitatea și planurile de business la fel ca până acum.

În ceea ce privește abordarea business-ului în situații de criză, 54% dintre antreprenorii români pun rațiunea înaintea emoțiilor.

42% dintre aceștia susțin că devin mai precauți, iau decizii calculate în anumite privințe și se bazează pe instinct în alte situații.

Doar 4% din antreprenori afirmă că se bazează strict pe instinct și că acesta funcționează întotdeauna indiferent de context.

Ce ar face antreprenorii români într-o situație de criză?

În eventualitatea unei noi crize economice 55% dintre antreprenorii români ar căuta noi metode de a economisi resurse financiare.

33% dintre respondenți afirmă că și-ar restrânge activitatea și ar reduce bugetul de marketing și numărul de angajați, în timp ce 12% ar încerca să găsească noi surse de investiții.

CITEȘTE ȘI: Serviciile de poștă și curierat, marii câștigători ai crizei pandemice

- Publicitate -

Vinerea Mare, ziua cu cele mai multe comenzi înregistrate pe Glovo

Anul trecut, în Vinerea Mare s-a înregistrat cel mai ridicat volum de comenzi prin platforma Glovo din cele trei...

Cum arată centrul de fulfillment operat de Helpship în CTPark Oradea

Helpship operează un centru logistic de 20.000 mp și spații de birouri de 1.200 mp, situate în CTPark Oradea,...