Nomazii digitali pot primi viză de lungă ședere în România

Legea privind nomazii digitali a fost adoptată astăzi de Camera Deputaților și va intra în vigoare după ce va fi promulgată şi publicată în Monitorul Oficial.

Astfel, proiectul de lege adoptat astăzi oferă posibilitatea nomazilor digitali de a obține o viză de lungă ședere în România.

Nomadul digital este străinul care dorește să călătorească sau locuiască în România pentru o perioadă de peste 6 luni.

Acesta trebuie să fie angajat cu un contract de muncă la o companie înregistrată în afara României sau are o companie înregistrată într-un stat terț.

Nomadul digital continuă, pe perioada șederii în România, să muncească pentru angajator sau să gestioneze compania de la distanță prin internet.

Dacă România ar atrage 2.000 de nomazi digitali anual, care ar cheltui în medie 2.000 euro pe lună, la finalul unui an vor fi aduși aproximativ 50 milioane de euro în economia națională.

Printre statele care au aplicat instrumentul pentru nomazii digitali se numără Germania, Estonia, Republica Cehă, Portugalia, Croația, Norvegia.

Acestora li se adaugă state non-membre UE precum Costa Rica, Georgia, Dubai, Insulele Cayman, Bermuda, Barbados, Antigua și Barbuda, Mexic, Australia și Thailanda.

Spre exemplu, Grecia a reușit numai anul acesta să primească peste 1.500 de nomazi digitali.

- Publicitate -

Netflix domină piața de streaming locală. Cum se clasează competitorii

Românii iubesc Netflix, platforma americană de streaming fiind lider după numărul de abonați în țara noastră, cu o cotă...

Aproape 1 milion de persoane cu dizabilități erau înregistrate la finalul anului 2023

La finalul anului 2023 a fost înregistrat un număr de 923.578 persoane, dintre care 98,28% (907.715 persoane) care se...