Unu din șase salariați din România va avea venituri mai mari, pe hârtie

Noile măsuri fiscale se aplică în sectoare economice care au împreună peste 800.000 de salariați, adică 16% din totalul salariaților din România

Angajatorii din România trebuie să majoreze cheltuielile de personal cu până la 18% pentru un efectiv de peste 800.000 de angajați, conform unei analize a firmei de consultanță fiscală Crowe.

Angajatorii din trei industrii, construcții, industria agro-alimentară și IT, trebuie să își majoreze cheltuielile de personal cu până la 18% ca urmare a noilor modificări fiscale intrate în vigoare la 1 noiembrie 2023.

Impactul măsurilor fiscale pentru angajații din construcții

În construcții, unde lucrează aproximativ 450.000 de angajați, se restrânge gradul de aplicare al unor facilități fiscale introduse în 2019 printr-un regim specia.

Astfel, de la 1 noiembrie 2023, angajatorii din acest sector vor plăti contribuțiile la sănătate (CASS) și la pensie (CAS) pentru condiții deosebite sau speciale de muncă, contribuții de la care erau exceptați.

Angajații din construcții rămân cu facilitatea de a nu plăti impozit pe venit, dar fac excepție cei cu salarii mai mari de 10.000 de lei brut pe lună, întrucât partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale.

De asemenea, salariului minim brut din construcții crește din noiembrie 2023 de la 4.000 la 4.582 lei lunar, pentru ca angajații încadrați pe acest salariu să primească aceleași salariu net după reducerea facilitaților fiscale.

Și IT-iștii vor fi afectați de măsurile fiscale ale Guvernului

Programatorii, scutiți de plata impozitului pe venit încă din 2004, vor fi nevoiți să plătească, de la 1 noiembrie 2023, 10% impozit pe venit pentru partea din venitul brut ce depășește valoarea de 10.000 de lei brut pe lună.

De scutirea impozitului pe venit în sectorul IT au beneficiat circa 100.000 de salariați din acest sector, iar salariul mediu brut în sectorul IT&C a fost de circa 14.500 de lei brut pe lună în august 2023.

Noua limitare este compensată parțial prin scutirea de la contribuția la Pilonul II de pensii, cu posibilitatea ca angajații să opteze în scris pentru a contribui în continuare la acest Pilon.

Nici freelancerii nu au scăpat de noile modificări: sarcina fiscală a persoanelor fizice autorizate se apropie de sarcina fiscală a salariaților prin noul plafon introdus pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate.

CITEȘTE ȘI: Amazon va angaja alte 33.000 de persoane în SUA

MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

- Publicitate -

Apartament dintr-o clădire construită de familia Davila în Cotroceni, restaurat și scos la vânzare

Un mic apartament cu o poveste mare – așa poate fi descris imobilul scos la vânzare pe Strada Dr. Carol...

Shaorma de pui, cel mai comandat produs de către români în 2024 prin Bolt Food

Conform datelor Bolt Rewind 2024, cel mai popular fel de mâncare comandat de români prin platforma Bolt Food a...