Cererea pentru apartamente, mai mare decât oferta în sudul Bucureștiului

sursa foto: adevarul.it
sursa foto: adevarul.it

Vara anului 2014 a venit cu o surpriza pentru toti dezvoltatorii si agentiile imobiliare din zona de sud a Bucurestiului. Cererea in momentul de fata este mai mare decat oferta. Iar asta in conditiile in aceeasi perioada a anului trecut exista un stoc de locuinte de peste 1.000 de proprietati. 

 

“In prezent mai sunt disponibile doar cateva apartamente, majoritatea amplasate la parter sau la ultimul etaj al blocurilor si casute cat sa le numeri pe de degetele de la o mana. Iar cele din urma sunt la preturi care depasesc 80.000 euro. Mentionez ca ma refer strict la imobilele noi, construite in ultimii ani”, explica Giulio Angheloiu, manager al companiei Premier Imobiliare.

 

Daca nu de mult o proprietate avea nevoie de aproximativ 6 luni pentru a fi vanduta, acum durata medie este de 30-45 zile din momentul in care sunt complet finalizate, la cheie. Dar aproape jumatate nici nu ajung la acest stadiu, fiind semnate precontrate inainte de acest punct.

Bineinteles ca dezvoltatorii s-au adaptat rapid si au inceput sa construiasca intr-un ritm foarte alert, astfel ca 42 de ansambluri noi se afla in diverse stadii de finalizare, lucru care inseamna lansarea in urmatoarele luni a aproximativ 1700 de locuinte de diverse tipuri. Vorbim de o investitie cuprinsa intre 600.000 si 800.000 de euro pentru fiecare ansamblu, asta in conditiile in care investitorii se autofinanteaza in proportie de 30-40%.

 

Cele mai solicitate tipuri de apartamente raman cele cu doua camere, dar exista si un procent important de cumparatori care se orienteaza catre apartamentele cu doua camere”, spune Giulio Angheloiu. Acestia sunt in general cei care au cumparat garsoniere sau locuinte cu doua camere odata cu lansarea programului Prima Casa in urma cu cinci ani, iar acum si-au extins familia si au nevoie de mai mult spatiu. Acestia apeleaza in majoritatea cazurilor la Buy-Backul imobiliar Premier. Locuinta veche este considerata avans pentru o noua proprietate, iar diferenta se achita cu bani lichizi sau printr-un alt credit.

 

Raman printre cele mai cautate ansamblurile aflate in apropierea mijloacelor de transport in comun, dar, in aceeasi masura este importanta compartimentarea imobilelor. Printre ansamblurile cele mai noi din zona de sud se numara: Silflor; Candy; Studio Plus; Dream Residence; Nova Residence. Este interesant de mentionat ca dezvoltatorii devin din ce in mai creativi atunci cand dezvolta un proiect nou. De exemplu Candy Residence ofera case modulare, care pot fi recompartimentate in functide de nevoile fiecarei familii. O alta varianta este cea in care cumparatorul anunta pur si simplu reprezentantii companiei ce buget are si primeste o suprafata direct proportionala cu acea suma, chiar daca in principiu suprafata respectiva nu exista in schitele standard ale ansamblului. Nu in ultimul rand, apartamentele de la parter beneficiaza de o curte proprie, exact la fel ca in cazul unor vile insiruite.

- Publicitate -

InstaSun, invenția 100% românească evaluată la 4 milioane de euro

Lansat pe piața locală în 2023, InstaSun este un dispozitiv care aplică automat și uniform ulei de protecție solară...

Comenzile de aparate de aer condiționat au crescut de peste două ori anul acesta

În prima jumătate a acestui an, comenzile de aparate de aer condiționat au crescut de peste două ori față...