Managementul de proiect nu este o meserie nouă, însă a devenit mai bine definită și a căpătat mai multă amploare în ultimii ani.
În majoritatea companiilor, este nevoie de project manageri buni care să se asigure că proiectele sunt îndeplinite și realizate cu succes.
Este un rol întâlnit în mai multe industrii, de la inginerie, producție, IT la servicii financiare, cu o mulțime de locuri de muncă disponibile în prezent.
Ce implică jobul de project manager
Managerul de proiect este responsabil pentru gestionarea zilnică a proiectului pe care îl coordonează.
Are în vedere managementul următoarelor aspecte principale: scopul și obiectivele proiectului, programul și timpul alocat, bugetul, resursele implicate, calitatea rezultatelor obținute și coordonarea echipei de proiect.
Alte atribuții pe care le are un manager de proiect sunt faptul că se asigură de livrarea unor rezultate de calitate, la timp, precum și de gestionarea riscurilor sau a eventualelor schimbări care apar pe măsură ce proiectul avansează.
Abilități și competențe necesare pentru a deveni project manager
Rolul de project manager implică destul de multă complexitate. Printre cele mai căutate abilități se numără: capacitatea de a coordona o echipă, spiritul de lider și o bună organizare a timpului și a sarcinilor.
Un manager de proiect este responsabil de întreaga desfășurare a proiectului, de la început la final, de aceea este important să fie responsabil, organizat, punctual, creativ și spontan.
Alte abilități care nu trebuie să lipsească unui manager de proiect sunt: comunicarea clară și asertivă, capacitatea de a delega, analiza datelor, managementul stresului, gândirea strategică.
Printre competențele tehnice de care ai nevoie pentru acest rol se numără utilizarea bună a pachetului MS Office, în special un nivel avansat de Excel și Microsoft Project, cunoașterea și utilizarea unui software de project management (Asana, Jira, Trello, Monday, Teamwork etc.), înțelegerea metodologiilor de lucru Agile (mai ales dacă vrei să lucrezi în domeniul IT).
Cum devii project manager
Pentru a deveni manager de proiect, ajută să ai experiență de lucru anterioară în coordonarea unor echipe sau proiecte, lucruri pe care să le evidențiezi în CV-ul tău.
Pentru a-ți crește abilitățile specifice, poți parcurge anumite cursuri online sau formări cu certificare în project management. Ajută, de asemenea, să ai expertiză în industria companiei și a jobului pentru care aplici ca manager de proiect.
Pentru a dobândi mai multă experiență profesională, poți începe prin a coordona proiecte mai mici la jobul actual, timp pe care îl poți investi și în a învăța lucruri noi, de exemplu prin a parcurge cărți sau articole de specialitate.