O treime dintre români dorm sub 6 ore pe noapte. Cei cu venituri mici raportează frecvent coșmaruri

Oamenii spun că le lipsește, în medie, o oră și 20 de minute de somn în fiecare noapte, echivalentul a 20 de zile de odihnă anual

Un procent de 34% dintre români dorm 6 ore sau mai puțin pe noapte, iar aproape 40% consideră că nu beneficiază suficient de somn, arată analiza IKEA Sleep Uncovered, unul dintre cele mai ample studii despre somn realizate vreodată. Mai mult de un sfert dintre români raportează o calitate slabă a somnului, având nevoie în medie de 24 de minute pentru a adormi, iar peste 20% au nevoie de mai mult de 30 de minute pentru a adormi.

Cu un procent ușor sub media globală, 18% dintre români susțin că folosesc medicamente pentru somn și apelează la soluții alternative. Crearea unui mediu optim pentru somn se dovedește a fi, de asemenea, crucială, pentru 69% dintre români. Printre soluțiile suplimentare utilizate pentru îmbunătățirea somnului se numără folosirea unor jaluzele opace în dormitor (21%) și consumul de suplimente alimentare sau băuturi calde (13%).

Interesant este oamenii afirmă că ar avea nevoie de mai mulți bani pentru a-și îmbunătăți somnul, iar românii cu venituri mai mici raportează frecvent coșmaruri (19%), la fel ca și cei care se simt nesiguri din punct de vedere financiar.

Mai grav este că 82% dintre români declară că folosesc telefoanele mobile în dormitor. Laptopurile, tabletele și televizoarele sunt, de asemenea, folosite de aceștia în proporție semnificativă înainte de culcare: 29% folosesc laptopuri în pat și 71% se uită la televizor înainte de culcare.

Cum este calitatea somnului la nivel global?

La nivel global, peste un sfert dintre cei chestionați își evaluează calitatea somnului ca fiind slabă, iar o cincime (19%) se trezesc de mai mult de două ori pe noapte, simțindu-se în cele din urmă obosiți aproape în fiecare zi. Mai mult decât atât, 58% dintre respondenți preferă să stea în casă și să doarmă decât să iasă în oraș și să socializeze.

Raportul dezvăluie o dependență alarmantă de medicamentele pentru somn: 1 din 5 persoane la nivel global (19%) se bazează pe medicamente pentru a putea dormi și 5% folosesc medicație în fiecare zi în acest scop. Aproape 1 din 10 dintre persoanele chestionate (8%) suferă de insomnie.

CITEȘTE ȘI | Ikea, reducere de până la 50% la numeroase produse

Stresul, anxietatea și grijile excesive sunt principalul motiv (40%) pentru care oamenii nu pot dormi. În timp ce majoritatea persoanelor au nevoie în medie de 24 de minute pentru a adormi, 7% raportează că durează mai mult de o oră. Aproape trei sferturi dintre respondenți la nivel global declară că folosesc telefoanele mobile în dormitor, iar aceste cifre cresc la 89% în rândul tinerilor adulți cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani.

- Publicitate -

Vinerea Mare, ziua cu cele mai multe comenzi înregistrate pe Glovo

Anul trecut, în Vinerea Mare s-a înregistrat cel mai ridicat volum de comenzi prin platforma Glovo din cele trei...

Cum arată centrul de fulfillment operat de Helpship în CTPark Oradea

Helpship operează un centru logistic de 20.000 mp și spații de birouri de 1.200 mp, situate în CTPark Oradea,...