Salteaua perfectă pentru un somn odihnitor

Somnul este o parte esențială a unei vieți armonioase din toate punctele de vedere. O rutină de odihnă corespunzătoare facilitează refacerea fizică și mentală a organismului. De asemenea, îmbunătățește starea de spirit și reîncarcă bateriile pentru o nouă zi. Pe lângă crearea unui program de somn bine stabilit, e esențial să te orientezi către o saltea de calitate superioară. De ce? Pentru că este elementul care influențează în mod direct nivelul de relaxare resimțit pe timp de noapte. Spre exemplu, o saltea prea tare sau incompatibilă cu nevoile coloanei tale poate cauza insomnii sau dureri constante de spate.

Rolul saltelei nu se rezumă doar la atât. Cât de importantă este pentru sănătate, dar și cum poți alege modelul potrivit poți afla în rândurile de mai jos.

Importanța saltelei pentru sănătatea noastră

Problemele cotidiene și responsabilitățile de la muncă reprezintă principalele surse de stres, care cauzează tulburări de somn. Însă, amenajarea corectă a dormitorului devine primul pas în obținerea unui ambient confortabil și a unui somn liniștit. Pe lângă alegerea patului, următoarea condiție este să te orientezi către o saltea potrivită nevoilor tale. Impactul pe care îl poate avea achiziția se resimte la nivelul întregului organism. Iată cum:

 • O saltea care oferă suport adecvat coloanei vertebrale poate ajuta la reducerea durerilor de spate, atât acute, cât și cronice. Nu creează puncte de presiune și nici nu cauzează disconfort. Însă, e necesar să stabilești dinainte modelul. Spre exemplu, dacă suferi de o afecțiune scheleto-musculară, o saltea ortopedică devine cea mai bună alegere.
 • Un somn odihnitor poate ajuta la scăderea nivelului de stres și la îmbunătățirea stării de spirit. Vei scăpa de toate problemele și grijile acumulate și îți vei reîncărca bateriile pentru o nouă zi. Este cea mai bună metodă de relaxare, care sporește nivelul de concentrare, productivitate și creativitate. Vei căpăta un tonus bun și o stare constantă de bine.
 • O saltea aleasă corect contribuie la menținerea unei posturi corecte pe timp de noapte. De câte ori ți s-a întâmplat să te trezești dimineața înțepenit/ă? Principalul motiv este că ai ales salteaua greșită. Mulți se orientează către variantele moi pentru că sunt foarte comode, dar fără a lua în calcul nevoile organismului.

Dacă faci achiziția fără a lua în calcul factori precum fermitate, rezistență sau dimensiune, te vei confrunta mai mult ca sigur cu insomnii. Te vei trezi, așadar, mai obosit/ă și mai irascibil/ă. Însă, s-ar putea să te confrunți și cu:

 • Alergii – În cazul în care ai ales salteaua doar pentru prețul avantajos, riscul de apariție a alergiilor crește. Multe opțiuni sunt fabricate din materiale slab calitative, care facilitează proliferarea bacteriilor.
 • Mirosuri neplăcute – Din cauza materialului neadecvat, crește nivelul de umiditate, ceea ce duce la apariția petelor de transpirație, dar și a celor de mucegai. Calitatea aerului va scădea, la fel și gradul de bunăstare.
 • Probleme de circulație – O saltea nepotrivită poate împiedica circulația sângelui. Te vei confrunta, așadar, cu umflături, amorțeală și furnicături la nivelul membrelor. De asemenea, există o șansă foarte mare ca bolile existente să se agraveze.

Tipuri de saltele

Ai ales deja un pat dormitor, dar nu știi ce saltea să alegi? Pe piață există multe variante – de la cele accesibile ca preț, până la opțiunile premium. Totuși, alegerea finală trebuie făcută numai în urma unei documentări serioase.

Iată doar câteva dintre cele mai renumite tipuri de saltele:

 • Saltele cu spumă – Se mulează pe corp și oferă un nivel ridicat de confort. În general, prezintă funcții ortopedice și antialergice, ceea ce vine în avantajul celor sensibili. Pot fi utilizate de oricine își dorește să îmbine utilul cu plăcutul. Totuși, nu sunt recomandate persoanelor supraponderale.
 • Saltele sendwich – Se numără printre cele mai apreciate opțiuni, tocmai datorită proprietăților pe care le prezintă. La baza lor se află mai multe straturi de spumă, de durități diferite. Stratul superior este cel care îmbunătățește circulația sângelui și asigură un somn odihnitor. De asemenea, absoarbe rapid umiditatea.
 • Saltele cu arcuri – Clasicele saltele cu arcuri au destule avantaje, chiar dacă pentru mulți reprezintă investiții inutile. Modelele Bonell se remarcă prin duritatea aparte și rezistența sporită la utilizări îndelungate. Datorită arcurilor din oțel, presiunea este distribuită uniform. Însă, spre deosebire de cele cu spumă, nu absorb mișcarea și vibrațiile.

Lista nu se oprește aici, mai sunt și alte modele care merită încercate. Însă, ar trebui să știi că degeaba alegi o saltea pat 160×200 din gama de lux dacă nu iei în considerare următorii factori:

 • Dimensiunea și structura patului;
 • Greutatea corpului și istoricul medical;
 • Poziția de dormit adoptată adesea;
 • Nivel de fermitate și amortizare a presiunii;
 • Grad de respirabilitate și risc de supraîncălzire.

Eventual, dacă simți că sunt prea multe lucruri pe care trebuie să le iei în calcul, nu ezita să ceri părerea unui specialist. Angajații de la magazinele de profil pot oferi consultanță personalizată și sfaturi utile pentru o achiziție sigură.

Alege-ți acum salteaua ideală și asigură-ți un somn calitativ!

- Publicitate -

InstaSun, invenția 100% românească evaluată la 4 milioane de euro

Lansat pe piața locală în 2023, InstaSun este un dispozitiv care aplică automat și uniform ulei de protecție solară...

Comenzile de aparate de aer condiționat au crescut de peste două ori anul acesta

În prima jumătate a acestui an, comenzile de aparate de aer condiționat au crescut de peste două ori față...