Previziuni: Economia României va crește cu 2,7%, inflația va ajunge la 5%

Economia României își va menține trendul de creștere în 2024, însă cu un ritm mai moderat, arată iBanFirst. Se așteaptă ca investițiile publice și consumul privat să contribuie la o majorare a PIB-ului de aproximativ 2,7%.

Inflația este anticipată să oscileze în jurul valorii de 5% în acest an, urmând să revină la ținta de 4% stabilită de BNR abia în 2026. Mai mult, cursul RON/EUR se va menține relativ stabil.

În prezent, lichiditatea interbancară se află aproape de un nivel record, ceea ce face posibilă o relaxare a politicii monetare cu puține efecte secundare negative asupra traiectoriei inflației.

iBanFirst estimează că ciclul de relaxare monetară va începe mai târziu și estimează o primă reducere în luna mai, cu o rată de 6% până la finalul acestui an, comparativ cu 7% în prezent.

Cu un deficit de 5,6% din PIB, România se situează peste nivelurile înregistrate de țări cu economii similare, precum Cehia, care are un deficit bugetar de aproximativ 3% din PIB.

CITEȘTE ȘI: Consumatorul român preferă produsele locale și este mai atent la calitate

MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

- Publicitate -

Curățarea canapelei îți dă bătăi de cap? Alege serviciile unei echipe de specialiști ce curăță în profunzime tapițeriile chiar la tine acasă

Canapeaua este un obiect de mobilier indispensabil, ce oferă atât confort, cât și o ambianță plăcută. De aceea, curățarea...

An excelent pentru PENNY. Cifră de afaceri de 8,32 miliarde lei în 2023

PENNY a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de 8,32 miliarde lei, reprezentând un avans de 16%...