Un român din doi s-a gândit să emigreze după declanșarea crizei din Ucraina

Germania, Franța și Marea Britanie ar fi primele țări unde aceștia și-ar căuta un job nou

De la declanșarea războiului în Ucraina 51% dintre români au luat în calcul să părăsească țara, conform unui sondaj BestJobs.

Alți 12% așteaptă să vadă cum evoluează situația, 11% sunt de părere că războiul nu ne va afecta, iar 26% dintre respondenți declară că nu vor face acest pas indiferent de cum evoluează situația.

Principalele motive pentru care s-ar muta într-o altă țară sunt dorința de a schimba mediul în care lucrează (38%), siguranța personală și a familiei (24%), dorința de a avea un venit mai mare (21%).

Urmează nevoia de a avea mai multe oportunități de dezvoltare profesională (14%) și dorința de a lucra într-un domeniu mai sigur, care să nu fie afectat de război (4%).

Apropierea de rude sau cunoștințe (27%) și distanța față de zona războiului (24%) se adaugă pe lista motivelor pentru relocare.

Astfel, participanții la sondaj s-ar orienta către destinații precum: Germania (21%), Franța (14%), Marea Britanie (14%). Alți 30% au luat în calcul relocarea în Italia, SUA sau Australia.

Din punct de vedere al locului de muncă, în situația ipotetică în care ar ajunge ca refugiați într-o altă țară, 48% au spus că s-ar reprofila, în funcție de opțiunile disponibile în țara gazdă.

Un procent de 31% ar căuta un job în același domeniu în care lucrează acum, pentru a-și valorifica experiența, iar 14% ar încerca să își păstreze jobul actual, datorită flexibilității de a lucra de oriunde.

6 din 10 români au luat în calcul posibilitatea emigrării și înainte de declanșarea războiului

Așa cum declară participanții la sondaj, 60% au luat în calcul să se mute într-o altă țară și înainte de apariția pericolului militar, iar 14% au și făcut deja primii pași în direcția mutării din România.

14% au început deja să învețe limba țării unde intenționează să se mute, 10% au început să strângă bani pentru mutare, iar 20% au spus că, personal, nu își doresc să emigreze, deși familia lor face demersuri în acest sens.

35% ar căuta de lucru în același domeniu pentru a-și folosi experiența profesională, 24% ar pleca doar având un contract de muncă semnat în prealabil, iar 21% ar fi dispuși să se reprofileze.

CITEȘTE ȘI: Doar jumătate dintre angajații români se simt apreciați la locul de muncă

- Publicitate -

Vinerea Mare, ziua cu cele mai multe comenzi înregistrate pe Glovo

Anul trecut, în Vinerea Mare s-a înregistrat cel mai ridicat volum de comenzi prin platforma Glovo din cele trei...

Cum arată centrul de fulfillment operat de Helpship în CTPark Oradea

Helpship operează un centru logistic de 20.000 mp și spații de birouri de 1.200 mp, situate în CTPark Oradea,...