9 din 10 angajați sunt mulțumiți de sistemul de tichete, iar 60% dintre cei care vor să își schimbe locul de muncă nu iau în considerare o ofertă fără tichete de masă.
În ciuda pandemiei, 90% dintre companii au păstrat pachetele de beneficii extrasalariale după debutul crizei sanitare.
Mai mult de jumătate dintre comercianți au observat o influență pozitivă asupra cifrei de afaceri, arată datele Asociației Profesionale a Emitenților de Tichete.
O treime dintre aceștia spun că această soluție de plată a stimulat creșterea numărului de clienți, dar și a veniturilor.
9 din 10 companii consideră că biletele de valoare le oferă angajaților o motivație suplimentară
87% dintre companii consideră că un pachet salarial care cuprinde acest tip de beneficii este mai atractiv pentru angajați și influențează pozitiv rata de retenție.
Majoritatea companiilor au declarat că, din punct de vedere operațional, nu este un efort să ofere tichete de masă sau cadou.
În prezent, cel mai popular beneficiu extrasalarial, oferit de 80% dintre respondenți, este tichetul de masă.
6 din 10 companii consideră că valoarea tichetelor de masă ar trebui să crească, depășind valoarea actuală de 20,09 lei.
Jumătate dintre angajații din România consideră că tichetele le-au fost de mare ajutor în contextul pandemiei
9 din 10 angajați spun că sunt mulțumiți, în general, de beneficiile pe care le primesc sub formă de bilete de valoare.
70% consideră că este esențial să aibă tichete de masă în pachetul salarial, în timp ce pentru peste 60% acesta este un criteriu important atunci când își caută un job.
Mai mult de jumătate dintre respondenți spun că tichetele de masă reprezintă o componentă semnificativă din veniturile lunare totale.
În contextul sanitar actual, angajații au remarcat că tichetele pe card au contribuit la evitarea plăților în numerar, limitând contactul fizic cu casierii.
Până la 30% din cifra de afaceri a comercianților, generată de plata cu tichete
Motivul principal care i-a determinat pe comercianși să accepte ca metodă de plată tichetele, a fost cererea clienților.
Decizia s-a dovedit bună pe termen lung, deoarece 78% au declarat că au atras clienți noi.
În prezent, 31% dintre comercianți estimează că între 10%-30% din cifra de afaceri lunară este generată de plata cu tichete.
Comercianții au remarcat și că valoarea medie a bonului de cumpărături este mai mare în cazul serviciilor achitate cu cardul de masă.