Vitantis Shopping Center şi Moldova Mall, vândute pentru 5 euro

Fondul de investiţii East Balkan Properties (EBP), fostul Equest, a vândut 51% din centrele comerciale Vitantis Shopping Center din Bucureşti şi Moldova Mall din Iaşi pentru suma simbolică de cinci euro, firmei Denesol Limited, controlată de directorul EBP, George Teleman.

„Conducerea EBP anunţă vânzarea pe 31 decembrie 2010 către Denesol Limited a 51% din Balkan Properties Cooperatief, care, prin subsidiarele Union Properties şi Vitantis deţine Vitantis Shopping Centre (din Bucureşti, n.r.) şi prin altă subsidiară, Rivium Galeria Mall, este proprietarul Moldova Mall (din Iaşi, n.r.). Preţul de vânzare al participaţiei este de cinci euro, în cash”, se arată într-un comunicat al EBP, citat de Mediafax.

Denesol Limited, înregistrată în Cipru, este deţinută integral de George Teleman, directorul mai multor subsidiare ale EBP, inclusiv Vitantis şi Rivium. Teleman este, de asemenea, directorul unei alte companii care deţine contractele de management pentru toate proprietăţile deţinute de EBP în regiune. Cele două centre au fost evaluate la 56,8 milioane de euro, în timp ce datoriile activelor totalizează 58,4 milioane de euro.

„Structura tranzacţiei prevede ca EBP să elimine cheltuielile asociate celor două active, chiar dacă deţine 49% din Balkan Properties Cooperatief”, se precizează în comunicat. Conducerea EBP crede că, având în vedere gradul de îndatorare ridicat, activele, ambele localizate în România, nu vor aduce beneficii acţionarilor fondului şi reprezintă o povară financiară semnificativă pentru EBP Group, în primul rând din cauza costurilor necesare pentru serviciile de management, se menţionează în comunicat.

Pentru achiziţia Vitantis, compania a plătit 31,6 milioane de euro în 2006, preluând inclusiv datorii de peste cinci milioane de euro, dar investiţia totală în centrul comercial a fost de circa 60 milioane euro.

Moldova Mall din Iaşi a fost achiziţionat în anul 2006 pentru 34,5 milioane de euro. „În primele nouă luni din 2010, în principal din cauza reducerii vânzărilor de retail din România, Vitantis Shopping Center a înregistrat pierderi operaţionale nete de 1,5 milioane de euro, iar Moldova Mall de 500.000 de euro. Condiţiile pieţei continuă să aibă impact negativ asupra rezultatelor operaţionale ale celor două active în ciuda eforturilor managerilor proprietăţilor, care sunt foarte competenţi în opinia conducerii. Conducerea nu se aşteaptă la o îmbunătăţire a activităţii celor două centre în viitorul apropiat”, se precizează în comunicat.

Datoriile Moldova Mall erau evaluate la 15,5 milioane de euro la 30 iunie 2010, în condiţiile în care creditul va fi refinanţat de la alt creditor. Compania notează că refinanţarea nu este o perspectivă realistă deoarece activul ar putea avea o valoare de piaţă de sub 15,5 milioane de euro. EBP a finalizat anul trecut restructurarea a două contracte de împrumut totalizând 63,6 milioane de euro cu UniCredit Bank Austria şi UniCredit Ţiriac Bank pentru cele două centre comerciale.

- Publicitate -

Trăiește în confort și eleganță aproape de munte. Descoperă apartamente exclusiviste și casele de lux integrate în peisajul montan

Cum te-ai simți dacă ai începe fiecare zi respirând aerul curat de munte de pe terasa locuinței tale? Acest...

Cum funcționează PENNY Iuliu Maniu, primul magazin autonom al rețelei

PENNY deschide în 29 mai, la București, primul magazin autonom, în care articolele sunt scanate automat, prin intermediul unui...