Tulburarile anxioase la copii si adolescenti

In cursul dezvoltarii sale, orice copil resimte anumite frici, natura si numarul lor se modifica odata cu varsta. In functie de stadiul de dezvoltare in care se manifesta intalnim la sugari frica de straini, la prescolari frica de creaturi imaginare, monstri, intuneric, animale, la scolari frica de fulger, tunet, animale mici, la adolecenti, frica de boala, vorbit in public, catastrofe. Cu timpul, majoritatea temerilor copilului vor disparea. Unele nu vor ramane decat frici excesive.

Insa altele vor evolua spre fobii, forma severa a anxietatii, care se traduce printr-o frica intensa si persistenta fata de obiecte sau situatii specifice. Dintre cele mai des intalnite pot fi: frica de intuneric,  inaltime, insecte, furtuni, injectii, apa, de animale.

Adesea, obiectul sau evenimentul temut este evitat, expunerea la el putand produce reactii fiziologice semnificative precum ameteala, senzatia de scurtare a respiratiei,  cresterea ritmului cardiac si chiar lesin. Alte manifestari ale anxietatii la copii si adolescenti sunt: anxietatatea de separare, anxietatea generalizata, fobia sociala, tulburarea obsesiv-compulsiva.

Anxietatea de separare la copii este frica de a fi despartiti de principala persoana care le poarta de grija. Adesea, acestia evita sa mearga la scoala sau in alta parte de teama ca ceva ingrozitor i se va intampla parintelui sau copilului, cat timp cei doi sunt despartiti si ca nu se vor mai revedea niciodata. Unii copii se plang de dureri de stomac, dureri de cap, greata sau voma atunci cand are loc sau este anticipata separarea.

Anxietatea generalizata este o tendita generala a copilului de a fi ingrijorat in legatura cu familia, prietenii, scoala, sanatatea si performanta lor in general, cu incapacitatea de a controla ingrijorarea resimtita, insotita de dificultati de concentrare, iritabilitate, tensiune musculara, transpiratii, palpitatii, tremor, dureri abdominale. Copiii par incordati, in permanenta in alerta, iar somnul le este tulburat.

Anxietatea sociala sau fobia sociala este o forma particulara de fobie care apare la copilul mare si adolescent. Aceasta se refera la frica sau nelinistea aparute in situatii in care copilul trebuie sa interactioneze cu alte persoane sau sa fie in centrul atentiei. Prin urmare, tind sa evite multe situatii in care este nevoie sa intalneasca persoane necunoscute, sa vorbeasca si sa scrie de fata cu ceilalti. Copilul sau adolescentul se simte stanjenit la gandul ca trebuie sa manance alaturi de alti copii, refuza sa mearga la petreceri cu grupul de varsta. Cand este confruntat cu situatia, anxietatea este dublata de palpitatii, transpiratii, tremor.

Tulburarea obsesiv compulsiva este prezenta atunci cand copilul are anumite actiuni sau ganduri pe care le repeta mereu, pe o perioada lunga de timp. Cele mai frecvent intalnite obsesii la copii sunt: teama de murdarie, teama ca cineva apropiat din familie ar putea pati ceva rau, teama de imbolnavire, insotite de cele mai mute ori de ritualuri de spalare in exces a mainilor, corpului pentru a inlatura microbii, alinierea perfecta a obiectelor, strangerea obiectelor sau colectionarea unor obiecte inutile, recitirea, rescrierea si repetarea unor fraze, verificarea repetata a usilor si aragazului, daca sunt inchise, elaboarea unor liste si modificarea lor.  Copiii si adolescentii adesea includ si membrii familiei in ritualurile lor si cer respectarea acestora; de multe ori cei din jur nu observa acest lucru si copiii par pur si simplu ca isi fac treburile mai incet. Uneori, copiii cu tulburare obsesiv compulsiva au rezultate scolare slabe din cauza tendintelor perfectioniste sau de ingrijorare.

Pentru programari si informatii despre Dr. MIGHIU MADI LAURA – Medic Specialist Psihiatrie pediatrica in cadrul Centrului Medical Brancusi, accesati: https://www.cmbrancusi.ro/specializari/psihiatrie-pediatrica/

- Publicitate -

Centrul comercial Aurora Giurgiu este aproape gata. Se deschide în 23 mai

Primul centru comercial dezvoltat de Cometex sub brandul Aurora se va deschide în data de 23 mai, la Giurgiu....

Ce program au de Paște magazinele Carrefour și Supeco

În perioada 26 aprilie – 5 mai, magazinele Carrefour și Supeco au un program special pentru perioada sărbătorilor pascale,...