Sustenabilitatea în afaceri: de ce este importantă și ce beneficii îți poate aduce

Soluțiile de promovare a sustenabilității au apărut ca răspuns față de nivelul înalt de degradare a mediului înconjurător și de impactul pe care mediul de afaceri îl are asupra accelerării acestui proces. Pornind de la acest context, organizațiilor li se cere să demonstreze prin intermediul unor strategii de business transparente rolurile sociale și de mediu pe care le au pentru contribui la atingerea obiectivelor sustenabile.

Ce înseamnă un business sustenabil

Un business sustenabil este acel tip de afacere care se concentrează pe desfășurarea activității sale fără a epuiza resursele planetei și fără a afecta mediul sau sănătatea oamenilor. O astfel de afacere include în strategia sa de dezvoltare și anumite măsuri sustenabile, potrivite domeniului său de activitate. Aceste măsuri pot fi revizuite și îmbunătățite trimestrial sau de fiecare dată când situația o impune.

Exemple de sustenabilitate în afaceri

Există diverse soluții sustenabile care pot fi implementate într-o afacere, iar acestea pot să difere de la caz la caz. Iată câteva soluții comune, care pot fi aplicate indiferent de dimensiunea unei organizații și de domeniul său de activitate:

  • Implementarea unor politici sanitare și de reciclare solide care să contribuie la protejarea mediului, dar și la consolidarea culturii organizaționale. Poate fi vorba, de exemplu, de separarea deșeurilor, astfel încât acestea să poată fi reciclate și de implementarea unor sisteme eficiente de purificare a aerului în încăperi.
  • Folosirea de tehnologii inovatoare care să îmbunătățească și să automatizeze procesele administrative și de producție, precum și tehnologii care să aducă o îmbunătățire a calității vieții angajaților la locul de muncă. Câteva tehnologii care sunt potrivite ca exemplu în acest context sunt cele care monitorizează calitatea aerului dintr-o încăpere, nivelul de aglomerație dintr-o clădire sau cele de măsurare a calității apei.
  • Folosirea unor resurse prietenoase cu mediul în desfășurarea activității: întrerupătoare ecologice, becuri LED în detrimentul celor convenționale, tacâmuri și farfurii din hârtie reciclată etc.

Un studiu realizat la inițiativa Genesis Property, compania deținută de Liviu Tudor, a relevat că 77% dintre angajații români spun că ar avea mai multă încredere în angajatorul lor dacă acesta și-ar lua angajamentul să devină o companie cu emisii nete de carbon zero până în 2040, acesta fiind unul dintre obiectivele asumate la nivelul Uniunii Europene (UE) în cadrul Acordului de la Paris. Iar pe de altă parte, peste 56% dintre angajați spun că, dacă ar avea opțiuni,  nu ar mai accepta să lucreze într-o clădire care nu respectă cu strictețe standardele de protecție a mediului.

3 beneficii ale sustenabilității

Pe lângă faptul că participă la bunăstarea comunității și la protejarea mediului, un business sustenabil se bucură și de alte avantaje, profitabile pentru viitor. Iată care sunt cele mai importante:

  1. Îmbunătățirea reputației – modul în care o afacere acționează asupra mediului înconjurător și asupra comunității din care face parte influențează într-o mare măsură imaginea percepută de potențialii clienți. De aceea, implementarea unor practici sustenabile care să contribuie la protejarea mediului, dar și la un stil de viață modern pentru angajați și ceilalți membri ai comunității, demonstrează că afacerea ta nu este interesată numai de propriul profit, ci și de bunăstarea oamenilor și a mediului.          
  2. Reducerea costurilor afacerii – deși implementarea unor soluții sustenabile eficiente presupune investiția unui anumit buget, pe termen lung, acestea pot aduce economii generoase unui business și pot contribui la creșterea cifrei de afaceri. Un exemplu potrivit în acest context este instalarea de panouri solare care pot ajuta un business să consume mai puțină energie. O astfel de măsură contribuie la protejarea mediului, dar și la scăderea costurilor.
  3. Creșterea motivației angajaților – atunci când echipa ta lucrează într-un business sustenabil,  acest lucru îl poate determina pe fiecare în parte să implementeze astfel de măsuri și pe cont propriu, și chiar să îi îndemne pe cei din jurul lor să procedeze la fel. Mai mult decât atât, atunci când le oferi angajaților tăi un mediu de lucru sigur și sustenabil, productivitatea acestora poate crește, la fel și gratitudinea lor față de locul de muncă pe care îl au.

Implementarea soluțiilor sustenabile, precum desfășurarea activității într-un mediu fizic prietenos cu mediul înconjurător, folosirea tehnologiilor moderne de producție și implementarea unei culturi organizaționale durabile sunt pași necesari pentru orice companie care are viziuni și obiective pe termen lung.

- Publicitate -

Vinerea Mare, ziua cu cele mai multe comenzi înregistrate pe Glovo

Anul trecut, în Vinerea Mare s-a înregistrat cel mai ridicat volum de comenzi prin platforma Glovo din cele trei...

Cum arată centrul de fulfillment operat de Helpship în CTPark Oradea

Helpship operează un centru logistic de 20.000 mp și spații de birouri de 1.200 mp, situate în CTPark Oradea,...