Românii vor ca războiul din Ucraina să se încheie cât mai repede

Mai mult, majoritatea românilor nu au nicio părere cu privire la Rusia, iar 20% o consideră un aliat sau partener

România și Italia sunt cele două țări din Uniunea Europeană în care mult mai multe persoane (37%) sunt în favoarea încheierii conflictului din Ucraina cât mai repede, arată un raport ECFR.

Mai puțin de un sfert (22%) dintre români sunt pregătiți pentru un război îndelungat prin care Ucraina să-și redobândească teritoriul.

De altfel, și în China (42%), Turcia (48%) sau India (54%), majoritatea respondenților împărtășesc acest punct de vedere, în timp ce doar 23%, 27% și respectiv 30% cred că Ucraina ar trebui să-și recapete tot teritoriul.

Românii nu au o părere negativă în privința Rusiei

Românii sunt cei care au opinia cea mai puțin nefavorabilă la adresa Rusiei din toate țările europene incluse în sondaj, doar 32% considerând că Moscova este un „adversar”, în timp ce alți 12% o consideră un „rival”.

Aproape 20% dintre români consideră Rusia un „aliat” sau „partener necesar”, în timp ce 37% nu au o opinie în această privință.

„Ura” față de Rusia este la cote maxime în Occident și aproape de zero în Orient

La nivel global, peste jumătate dintre respondenții din SUA (55%), Marea Britanie (64%) și alte nouă țări europene (54%) consideră că Rusia este un „adversar”, în timp ce 16%, 12% și respectiv 12% o consideră un „rival”.

Doar 14% în SUA, 15% în UE-9 și 8% în Marea Britanie văd Rusia fie ca pe un „aliat” care împărtășește interesele lor, fie ca pe un „partener necesar” cu care trebuie să coopereze din punct de vedere strategic.

Europenii sunt hotărâți să nu cumpere combustibilii fosili ai Rusiei, chiar dacă asta va afecta proviziile lor de energie. În cele nouă țări europene participante la sondaj, o medie de 55% susține această mișcare.

La polul opus, în ciuda faptului că liderii occidentali numesc acest conflict o „luptă pentru democrație” și fac apel la o susținere globală împotriva agresiunii Rusiei, mulți respondenți din alte părți ale lumii cred că sunt alte motive în joc.

Mai puțin de un sfert dintre cei chestionați în China și Turcia cred că Vestul susține Ucraina pentru a-i apăra teritoriul sau democrația, iar procentul corespondent din Rusia este de doar 15%.

Urmează o lume bipolară, fără ca SUA să mai fie dominantă

În China, India, Turcia și Rusia, mulți se așteaptă ca în viitor Occidentul să fie doar o putere mondială printre multe altele.

Puțini respondenți din Rusia (7%) și China (6%) prevăd o dominație mondială a SUA în următorii zece ani, opinia predominantă din aceste două țări (33% și respectiv 30%) fiind că dominația va fi distribuită uniform.

În Europa și SUA, mulți respondenți (29% în Marea Britanie, 28% în UE-9 și 26% în SUA) se așteaptă la instaurarea unei lumi bipolare, cu două blocuri conduse de SUA și China.

Un sfert dintre români (24%) sunt de acord cu acest lucru, în timp ce doar 9% se așteaptă la o ordine mondială condusă de SUA. În alte părți, mai puțin de o zecime dintre respondenți cred că SUA va fi dominantă.

Raportul ECFR este bazat pe un sondaj de opinie care conține date colectate din nouă state membre UE (inclusiv România), SUA, Marea Britanie, China, Rusia, India și Turcia.

MAI MULTE | ȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI BUSINESS | ȘTIRI BANI |

CITEȘTE ȘI: Ce cred românii despre refugiații ucraineni și războiul din ţara vecină

- Publicitate -

Vinerea Mare, ziua cu cele mai multe comenzi înregistrate pe Glovo

Anul trecut, în Vinerea Mare s-a înregistrat cel mai ridicat volum de comenzi prin platforma Glovo din cele trei...

Cum arată centrul de fulfillment operat de Helpship în CTPark Oradea

Helpship operează un centru logistic de 20.000 mp și spații de birouri de 1.200 mp, situate în CTPark Oradea,...