România are cele mai accesibile prețuri la locuințe, dar costurile uzuale sunt printre cele mai mari din Europa

Țara noastră se află la jumătatea clasamentului în UE din perspectiva gradului de accesibilitate la cumpărarea unei locuințe

România are cele mai accesibile prețuri la locuințe din jumătatea de est a Europei raportat la salariul mediu net lunar, potrivit unui studiu realizat de Storia.

Pe de altă parte, țara noastră este pe ultimele poziții în Uniunea Europeană la ușurința cu care locuitorii plătesc facturile la utilități și își acoperă cheltuielile uzuale pentru alimente, mese la restaurant sau cumpărarea de bunuri.

Cât de accesibile sunt locuințele din țara noastră?

Cu un salariu mediu net în valoare de aproximativ 977 euro pe lună și un preț mediu de circa 1.409 euro pe metru pătrat pentru locuințe, România se află la jumătatea clasamentului în UE din perspectiva gradului de accesibilitate la cumpărarea unei locuințe, cu un indice de 1,44.

Suntem la egalitate cu Bulgaria (1,44) și înaintea Ungariei (1,86). Cele mai multe țări din jumătatea estică a Europei au un indice apropiat de 2, cu valori mai mari pentru Cehia (2,15) și Polonia (2,18) și 2,55 în cazul Slovaciei.

București este printre cele mai accesibile capitale din Uniunea Europeană la achiziția de locuințe, atunci când sunt luate în calcul salariile medii nete și prețul mediu pe metrul pătrat din capitale.

Astfel, capitala României ocupă locul 6 din 27 în Uniunea Europeană la acest capitol, cu un indice de accesibilitate de 1,5, mai accesibile fiind doar Madrid (indice 1,08), Bruxelles (1,23), Nicosia (1,25), Riga (1,35) și Sofia (1,45).

Românii continuă să aibă probleme financiare grave

România ocupă locul 20 din 27 în Uniunea Europeană la indicele de accesibilitate pentru plata facturilor la utilități, pe baza costurilor estimate pentru energie electrică, gaze naturale, apă potabilă sau resturi menajere.

Astfel, în cazul unui apartament, costurile cu utilitățile ajung în România la echivalentul a circa 134 de euro pe lună, corespunzător unui indice de accesibilitate de 0,14 la un salariu mediu net de 977 euro.

Una dintre explicațiile pentru această poziționare este că România are al treilea cel mai mare preț la energie electrică din Uniunea Europeană (0,42 EUR/kWh) și al șaselea cel mai mare preț la gaze naturale (0,14 EUR/kWh).

În cazul cheltuielilor uzuale, precum transportul local, alimentele cumpărate din hipermarketuri, mesele la restaurant sau cumpărarea de îmbrăcăminte și încălțăminte, România ocupă locul 23 din 27 în Uniunea Europeană.

Potrivit datelor de pe platforma Numbeo, costurile ajung la echivalentul a 585 euro pe lună pentru o persoană care locuiește singură, astfel că indicele de accesibilitate raportat la salariul mediu net de 977 de euro este de 0,6.

Una dintre explicații este că România are în prezent cea mai mare inflație din Uniunea Europeană (7,1%), comparativ cu media de 2,8% în UE și de 2,6% în zona Euro, potrivit celui mai recent raport Eurostat.

Astfel, România oferă costuri uzuale mai mici raportat la salariu doar comparativ cu câteva state din regiune: Bulgaria (0,68), Slovacia (0,68), Letonia (0,7) și Grecia (0,73).

Pe categorii specifice, România ocupă doar locul 24 din 27 la indicele de accesibilitate pentru cheltuielile la hipermarket pentru o lună cu un indice de 0,2, la egalitate cu Letonia.

În cazul unei mese la restaurant cu fel principal, fel secundar și desert pentru o persoană, România stă ceva mai bine și ocupă locul 19 din 27, cu un indice de accesibilitate de 0,02, peste Ungaria, Bulgaria și Croația (0,021).

CITEȘTE ȘI: 6 din 10 oameni de afaceri sunt dispuși să aducă forță de muncă din străinătate

- Publicitate -

Prețurile apartamentelor au crescut și în luna aprilie. Au fost realizate 15.000 de tranzacții

În luna aprilie a acestui an, prețurile apartamentelor de vânzare au înregistrat o creștere de 14% comparativ cu luna...

Mai mulți vizitatori și vânzări mai mari pentru chiriașii NEPI Rockcastle

Vânzările chiriașilor centrelor comerciale NEPI Rockcastle, excluzând hypermaketurile, au fost cu 10,5% mai mari primul trimestru din 2024 față...