Împreună, Rusia și Ucraina au mai mult de un sfert din exporturile globale de grâu, iar efectele războiului s-au transmis în prețuri.
Conform XTB, Ucraina e în top 5, dar este foarte importantă pentru echilibrul pieței de cereale în general, prin porumb, grâu și soia.
Recolta rusă de grâu din iulie era estimată anterior a avea randamente bune la hectar, însă luptele din Ucraina pot afecta producția.
Pe piața europeană, grâul a crescut cu 34%, de la 269,25 euro/tonă în prima zi din februarie la 360,75 euro/tonă miercuri la închidere, cu vârful chiar la 390 euro.
În cazul grâului tranzacționat futures în SUA, prețul a atins miercuri limita de variație ascendentă, la 10,56 dolari/bușel (aprox. 27,2 kg grâu, 25,47 kg porumb).
Pentru porumb, avansul a fost de la 253 la 355 euro/tonă între 1 februarie și 2 martie, însemnând o apreciere de 40%.
Creșterile sunt neobișnuit de puternice, cu variații rapide în interval foarte scurt de timp.
Transportul maritim în Marea Neagră, îngreunat
Pe lângă sancțiuni, transportul maritim poate fi, la rândul său, împiedicat sau îngreunat de operațiunile militare.
Deja anumite transporturi maritime au întârzieri sau au fost suspendate, iar Rusia și Ucraina mai au de livrat 16 milioane de tone de grâu și porumb deja contractat.
În plus, Rusia a suspendat rutele comerciale navale din Marea Azov, până la notificări ulterioare.
Între preocupările piețelor, se numără faptul că pe lângă livrarea fizică, plățile se fac cu greutate, în urma restricțiilor de utilizare a sistemului SWIFT pentru unele bănci rusești.
Se adaugă faptul că scrisorile de garanție nu sunt considerate îndestulătoare, iar anumite firme nu vor să încarce resursele în vase, în lipsa lor.
Anumite țări sunt mai expuse decât altele
Turcia este una dintre țările afectate. Aceasta importă aproximativ jumătate din necesarul de grâu și 85% din acesta provine din Rusia și Ucraina.
În condițiile economice dificile din țară, odată cu deprecierea lirei turcești, cozile pentru pâine la prețuri subvenționate s-au înmulțit în capitală.
Și Egipt a avertizat asupra dificultăților de aprovizionare și a anunțat că e în căutare de alternative.
Țara a importat 6,1 milioane de tone de grâu, din care 4,2 milioane de tone din Rusia și 651.00 de tone din Ucraina.
Piețele din SUA au anticipat nevoia de aprovizionare care va solicita cantități sporite pentru livrare internațională și au pus presiune pe prețuri, în special la grâu.
În condițiile în care confruntările continuă mai mult de câteva săptămâni, am putea asista la scumpiri de peste 20% de la nivelurile actuale pentru grâu și peste 15% pentru porumb.
Acesta nu este cel mai pesimist scenariu și am putea asista la creșteri de peste 35-40% de la nivelurile actuale.
Pentru moment, în România, unde efectul energiei mai scumpe se adaugă materiei prime și unui an agricol se pare nu la fel de bun, am putea vedea prețuri mai ridicate pentru pâine.