Termenul de „investiții” duce cu gândul la ritmul alert de pe Wall Street, la oameni bogați sau care au un anumit statut. Totuși, investitorii nu trebuie să se încadreze în acest tipar.
Realizate responsabil, investițiile te pot ajuta să îți multiplici banii. În plus, multe tipuri de investiții sunt accesibile oricărei persoane, indiferent de locul de muncă sau de venituri. Cu toate acestea, factorii socio-economici vor influența investițiile potrivite pentru tine. De exemplu, o persoană care se apropie de pensie va avea un plan de investiții diferit de o persoană află la începutul carierei. Niciuna dintre aceste persoane nu ar trebui să evite să investească, însă ar trebui să se documenteze în prealabil.
Obligațiuni de stat
Obligațiunile de stat reprezintă una dintre cele mai sigure forme de investiții. Acest lucru se întâmplă deoarece riscul ca guvernul să nu poată plăti datoriile este foarte mic. Un neajuns major este faptul că au un randament relativ scăzut prin comparație cu alte forme de investiții precum acțiuni sau ETF (exchange traded fund), o colecție de active care se tranzacționează pe bursă asemănător cu acțiunile.
Aur
O investie in aur reprezintă o altă modalitate cu un risc scăzut de pierdere. Poți cumpăra aur sub formă de monede, lingouri sau bijuterii. Dacă achiziționezi o cantitate mare de aur este recomandat să o depozitezi într-un seif. O altă modalitate de a investi în aur este să cumperi acțiuni ale unor firme miniere. Odată ce crește prețul aurului, va crește și valoarea acestor companii. În plus, companiile miniere plătesc și dividende, un avantaj deosebit față de achiziția fizică a aurului.
Imobiliare
Deși mulți români aleg să cumpere o locuință pentru a obține bani din chirii, o altă soluție este să cumperi imobiliare, apartamente, case sau chiar terenuri și să le vinzi la o dată ulterioară pentru a obține profit. Până la vânzare le poți închiria. Este o idee bună pentru investitorii care au deja un portofoliu de investiții și își doresc să diversifice. Această investiție presupune un grad de risc, dar poate avea un randament bun. Totuși, nu ar trebui să investești în imobiliare banii la care vrei să ai acces rapid.
Cont de economii cu randament ridicat
Contul de economii cu randament ridicat este un sistem hibrid, care îți oferă o dobândă, însă ceva mai mare decât o instituție bancară. Astfel de conturi de economii sunt gestionate de instituții bancare și sunt indicate pentru economii pe termen scurt la care poți avea acces ocazional.
ETF (Exchange Traded Fund sau Fond Tranzacționat la Bursă)
ETF-urile reprezintă o colecție diversificată de active care se tranzacționează pe bursă asemănător cu acțiunile. Pot fi cumpărate prin societăți de brokeraj.
Fonduri index
Fondul index se aseamănă ușor cu fondul mutual, dar urmează o strategie de investiții indexate. Scopul este de a oferi randamente investiționale egale cu performanța indicelui de bază, spre deosebire de un fond mutual care plătește un expert pentru a gestiona portofoliile fondului respectiv. Reprezintă o alegere optimă pentru investiții pe termen lung. Fondurile index sunt mai puțin volatile la schimbările de pe piață.
Indiferent dacă investești pentru o viitoare vacanță, pentru a-ți menține stilul de viață după pensie sau din alte motive, ai la dispoziție numeroase opțiuni: de la cele cu un risc mai mic de pierdere, dar cu posibilitate de câștig mai mic, până la cele care implică un risc mai mare, dar pot aduce câștiguri semnificative.