Patru din cinci meseriași și-au scumpit serviciile în ultimul an

În următoarele luni, mai puțin de jumătate dintre meșteri plănuiesc să-și mărească din nou prețurile

Un studiu Necesit, realizat între meșteri și companii de servicii și după o analiză a ofertelor acestora, arată că prețurile solicitate de meseriași au crescut puternic în ultimul an.

Astfel, patru din cinci meșteri și-au mărit prețurile în ultimul an. Cei care și-au scumpit cel mai mult serviciile au fost constructorii, companiile de renovări și hidroizolaţii, iar cel mai puțin serviciile de panouri solare.

Două treimi dintre meșterii care și-au mărit prețurile (în total 77,8%) au menționat ca motiv creșterea prețurilor la materii prime și materiale (68%).

Jumătate dintre ei au justificat majorările de prețuri prin creșterea costurilor de electricitate și combustibil (53,5%). Aproape un sfert (23,8%) a mărit prețurile pentru că așa a făcut și concurența.

Cât costă construcția unei case?

Mai puțin de un sfert dintre constructori nu și-au majorat prețurile în ultimul an, iar aproape jumătate dintre ei au mărit prețurile cu mai mult de 30%. Restul constructorilor au mărit prețurile cu o rată cuprinsă între 10% și 30%.

Prețul actual pentru construcția unei case din cărămidă este de 6.400 lei/mp, iar prețul de anul trecut a fost de 5.100 lei/mp. Majorarea prețului într-un an: +25%

În următoarele trei luni, 44,44% dintre constructori nu plănuiesc să-și majoreze prețurile, în timp ce un sfert intenționează o creștere cu mai mult de 20%.

Cât costă renovarea apartamentului?

Aproape un sfert (21%) dintre firmele de renovare apartamente nu și-au majorat prețurile în ultimul an. Mai puțin de una din zece firme (8,33%) a mărit prețurile cu mai puțin de 10%.

Puțin peste una din zece (10,67%) au crescut prețurile cu 10-20%, iar un sfert dintre aceste firme au crescut prețurile cu 20-30%, în timp ce un alt sfert a mărit prețurile cu mai mult de 30%.

Prețul actual pentru renovarea unui apartament la cheie este de 2.300 lei/mp, în timp ce anul trecut era de 1.900 lei/mp. Majorarea prețului într-un an: +21%.

În următoarele trei luni, aproape trei din zece (28%) firme de renovare apartamente nu plănuiesc să-și majoreze prețurile, iar un sfert intenționează o creștere cu mai puțin de 10%.

Aproximativ unul din trei (33,33%) intenționează să mărească prețurile cu 10-20%, iar restul de 13,67% plănuiesc creșteri de preț de peste 20%.

Care este costul manoperei unui zugrav?

În ultimul an, aproximativ un sfert dintre zugravi nu și-au mărit prețurile. În același timp, aproape o treime au crescut prețurile cu mai puțin de 10%, 30% dintre zugravi au mărit prețurile cu 10-20%, în timp ce aproape o cincime au mărit prețurile cu mai mult de 20%.

Prețul actual al zugrăvirii cu vopsea albă, două straturi este de 7 lei/mp, iar prețul de anul trecut era de 6 lei/mp. Majorarea prețului într-un an: +16%.

ÎMajoritatea zugravilor (76%) nu intenționează să-și mărească prețurile în următoarele trei luni. 12% dintre zugravi plănuiesc o creștere a prețurilor cu până la 10%, iar un procent similar vor crește prețurile de peste 20%.

Prețul ferestrelor termopan s-a majorat cu 15%

Mai puțin de un sfert dintre furnizorii de ferestre termopan nu și-au majorat prețurile în ultimul an, în timp ce aproape jumătate dintre ei au mărit prețurile cu o rată cuprinsă între 10% și 30%.

Prețul actual pentru o fereastră PVC fixă (100 x 100) este de 335 lei, în timp ce anul trecut era de 290 lei. Majorarea prețului într-un an: +15%.

În următoarele trei luni, majoritatea furnizorilor (80,95%) nu plănuiesc să-și majoreze prețurile, în timp ce restul intenționează o creștere cu mai puțin de 20%.

MONEY BUZZ ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

CITEȘTE ȘI: 70% din sistemele smart de siguranță a casei sunt destinate locuințelor noi

- Publicitate -

Aproape de 200.000 de investitori pe piața de capital din România

Numărul investitorilor pe piața de capital autohtonă a continuat să crească și a ajuns la 191.743 la finalul primului...

TAROM vinde bilete de avion la prețuri speciale, începând de la 125 euro

În perioada 14-16 iunie 2024 compania aeriană TAROM dă startul unei oferte cu tarife începând de la 125 euro...