Curtea de Apel București a publicat motivarea deciziei din 28 iunie 2021 prin care se arată că palmaresul istoric și Cupa Campionilor sunt la CSA Steaua București.
Interesant este că în motivare se demonstrează că Steaua nu și-a înstrăinat niciodată palmaresul unei alte entități.
Motivarea este tranșantă: „Este necontestat faptul că de la înființare din 1947 până în 1998, echipa de fotbal profesionist a activat sub egida reclamantului CSA (inițial Asociația Sportivă a Armatei și, ulterior CCA), astfel încât reclamantul este titularul dreptului la palmares pentru această perioadă”.
În acest moment CSA Steaua București, care evoluează în Liga a II-a, este cel mai mare club de fotbal din România, cu 20 de titluri de campioană, 19 Cupe ale României, 1 Cupă a Campionilor Europeni, 1 Supercupă a Europei și o Finală de Cupă a Campionilor Europeni.
Ce se întâmplă cu perioada 1998-2003
Rămâne sub semnul întrebării perioada 1998-2003 când echipa de fotbal se desprinsese de clubul mamă. Din 2003 a apărut un club nou, fără nicio legătură cu Steaua.
„În 1998, fără ca palmaresul anterior să fie transferat (în absența unui act din care să rezulte acest lucru) echipa de fotbal profesionist și-a continuat activitatea (obținânând noi rezultate sportive și un nou palmares) unei terțe persoane – Asociația Fotbal Club Steaua”, se arată în motivare.
Mai mult, se face lumină și în aberațiile înșiruite în mass media de FC FCSB, judecătorii arătând clar că această entitate nu a preluat niciodată nimic din palmaresul și istoria Stelei.
NewsOnline.ro arată că „tranzacția dintre Asociația Fotbal Club Steaua București și societatea FCSB controlată de Gigi Becali nu echivalează cu faptul că echipa din Berceni a preluat și palmaresul istoric al echipei Steaua București”.
Mai mult, CSA Steaua București nu a operat un transfer (integral) de patrimoniu către Asociația Fotbal Club Steaua București, ci numai dreptul de a folosi gratuit anumite spații și au fost detașați angajați ai secției de fotbal profesionist.
Prin urmare, CSA Steaua București își poate reactiva oricând secția de fotbal, ceea ce a și făcut în 2017, iar rezultatele echipe se vor adăuga la palmaresul clubului.
Palmaresul nu se transferă între entități
În motivare apare și un text care arată cum nu se poate realiza transferul palamaresului între diverse entități juridice.
„Spre exemplu, presupunând transferul unei echipe sportive către un alt club sportiv și redenumirea acesteia, din orice motive, nu s-ar putea pretinde că palmaresul obținut sub titulatura anterioară să fie trecut sub noul nume ale actualei echipe”.