Jumătate dintre refugiații ucrainieni aflați în România sunt specialiști calificați

Până la 18% dintre refugiații ucraineni care stau în România declară cunoștințe de comunicare în limba română, iar 15% în limba engleză

Rezultatele studiului „Refugiații ucraineni în România” arată că marea majoritate a celor care locuiesc în România (70%) au absolvit studii universitare.

26% dintre aceștia sunt specialiști cu un nivel de calificare înalt, respectiv 11% sunt paramedici și asistenți, iar 10% sunt medici.

În plus, studiul a arătat că până la 18% dintre refugiații ucraineni care stau în România declară cunoștințe de comunicare în limba română, iar 15% în limba engleză.

Totuși, refugiații ucrainieni manifestă un nivel scăzut de interes pentru ocuparea unui loc de muncă în România (27%) comparativ cu cei din Polonia (63%) și Cehia (52%).

Majoritatea respondenților (59%) intenționează să aplice pentru statutul de refugiat în țară și doar 9% își declară intenția de a se întreține cu propriile mijloace financiare.

Trebuie subliniat că marea majoritate a refugiaților (până la 96,5%) sunt femei, dintre care mai mult de jumătate sunt mame cu copii sub 18 ani.

Unul din cinci refugiați intenționează să își continue drumul, să nu se oprească în România

Cel mai adesea, ei indică destinații precum Polonia (30%), Italia (22%) și Republica Cehă (19%), iar 47% dintre respondenții care stau în România intenționează să se întoarcă în Ucraina cât mai curând posibil.

Pe de altă parte, 28% dintre respondenți declară intenția de a rămâne mai mult timp în România.

Sondajul a fost efectuat în perioada 13 mai – 23 mai 2022 în București, Brașov, Craiova și Iași de către EWL Migration Platform și Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varşovia.

Au fost chestionați 400 de cetățeni ucraineni care au decis să vină în România după 24 februarie 2022 din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

CITEȘTE ȘI: 5 milioane de străini au intrat anul trecut în România. Cei mai mulți sunt bulgari

- Publicitate -

Aproape 1 milion de persoane cu dizabilități erau înregistrate la finalul anului 2023

La finalul anului 2023 a fost înregistrat un număr de 923.578 persoane, dintre care 98,28% (907.715 persoane) care se...

O bună parte din români folosesc aplicații de AI cel puțin săptămânal

Un procent de 40% dintre românii din mediul urban folosesc aplicații de AI cel puțin săptămânal, iar 28% la...