Bugetul mediu alocat pentru achiziția de noi cărți în biblioteca copilului este de 51-100 de lei pentru aproape jumătate dintre părinți.
95% dintre părinți achiziționează cărți pentru copii fără o ocazie anume. O treime includ cărțile și în cadourile de Paște, Ziua Copilului sau Crăciun și un procent similar la aniversări.
Majoritatea aleg în special cărți de ficțiune (88%), însă mai mult de jumătate includ în achiziția de carte și titluri de dezvoltare personală (54%) sau enciclopedii și cărți de non-ficțiune (51%).
Frecvența cu care părinții cumpără cărți este lunară, după cum arată datele unui sondaj Didactica Publishing House.
Aproape două treimi dintre părinți declară că citesc zilnic copiilor sau alături de aceștia
80% dintre părinți văd în a citi un moment de conectare cu copilul, aproape jumătate alegând seara pentru a parcurge o carte nouă.
Peste 70% dintre respondenți au mai precizat că, atunci când citesc, copiii află despre bunătate, despre empatie, despre încredere în sine și alte aspecte ale dezvoltării personale.
Aproximativ 40% dintre părinți mai spun că prin intermediul cărților le vorbesc copiilor despre noțiuni dificile, precum conflicte globale, boli cronice, deficiențe, dar și despre situații, cum ar fi bullyingul.
Atunci când aleg o carte, părinții au în vedere în special explicarea emoțiilor pe înțelesul copiilor, creșterea încrederii în sine, promovarea empatiei și a bunătății.
Un alt subiect tot mai des atins în lecturile copiilor se referă la protejarea planetei, care îi preocupă pe 80% dintre părinți.
De asemenea, dezvoltarea mecanismelor de gestionare a situațiilor stresante, dificile, îi preocupă pe aproape jumătate dintre respondenți, în timp ce 40% își doresc să abordeze subiectul fraților atunci când aleg un titlu.
Prezentarea noțiunilor științifice într-o manieră atractivă celor mici este avută în vedere de 55% dintre cei care au răspuns sondajului.