Un procent de 88% dintre companiile din România consideră e-Factura un demers util și necesar, însă tranziția la acest sistem a fost adesea provocatoare. Deși scopul declarat al autorităților este reducerea deficitului de TVA și simplificarea raportării fiscale, la un an de la implentare multe organizații rămân sceptice în privința impactului real al digitalizării fiscale.
Potrivit unui studiu Profluo, 55% dintre companii, în special cele digitalizate sau cu suport extern, au considerat tranziția gestionabilă, dar dificilă, iar 18% au raportat dificultăți majore de implementare. Restul au avut o experiență mixtă, marcată de adaptări treptate.
Printre beneficiile resimțite de mediul de afaceri după adoptarea e-Factura se numără reducerea erorilor de facturare – 36%, procesare mai rapidă a documentelor – 31%, timp mai scurt pentru raportare financiară – 20%. Doar 4% au menționat reducerea costurilor, semnalând o apreciere mai mare pentru eficiența operațională decât pentru economii financiare.
Beneficiile sitemului e-factura
În prezent, 82% dintre companii folosesc soluții de automatizare pentru sistemul e-factura. Funcționalitățile cele mai apreciate sunt automatizarea procesării facturilor – 63%, integrarea cu sistemele interne – 57% și monitorizarea în timp real – 53%.
În ceea ce privește volumul lunar de facturi, 44% dintre firmele care au răspuns sondajului procesează peste 1.000 de facturi lunar, 16% între 501–1.000, 24% între 100–500 și 16% sub 100 de facturi.
Provocări tehnice la implementarea e-Factura
Implementarea e-Factura nu a fost lipsită de obstacole, cu un procent de 35% dintre firme considerând procesul tehnic complicat, 32% au menționat costuri ridicate de implementare, iar 21% au semnalat o creștere a complexității operaționale.
La nivel tehnic, 55% au avut probleme cu accesul la portalul ANAF, 50% au întâmpinat dificultăți de integrare cu sistemele interne, 35% au fost nevoiți să actualizeze frecvent software-ul și 35% au avut dificultăți în înțelegerea cerințelor legislative.
Nici impactul asupra relațiilor de business nu a fost pozitiv. 38% dintre afaceri nu au observat schimbări notabile în relațiile B2B, 24% au remarcat întârzieri și dificultăți de aliniere și doar 15% au semnalat îmbunătățiri ale transparenței și fluxurilor.