Facturarea electronică, obligatorie de la 1 iulie pentru anumite tranzacții

Începând cu 1 iulie, relațiile contribuabililor și firmelor din România cu instituțiile statului și cu Fiscul se digitalizează, anumite categorii fiind obligate să factureze în noul sistem e-Factura în două tipuri de tranzacții.

În România, primul tip de tranzacții pentru care vor fi obligatorii facturile electronice se referă la vânzarea de produse și prestarea de servicii în cadrul achizițiilor publice, iar al doilea la vânzarea între firme de produse riscante din punct de vedere fiscal.

Proiectul e-factura a fost demarat în luna martie 2020 iar operatorii economici au testat sistemul începând cu 1 aprilie, dar au constatat probleme de funcționare și diverse elemente de neclaritate.

Care este situația în Polonia

Conform datelor companiei Infinite IT Solutions, în Polonia facturarea electronică a debutat în 2018, iar din 2020 sistemul a devenit obligatoriu pentru toate instituțiile poloneze și pentru companiile private care desfășoară afaceri B2G.

Guvernul de la Varșovia a ales doi furnizori oficiali pentru acest serviciu, unul dintre ei fiind compania Infinite.

Planul inițial al Poloniei, la începutul proiectului, a fost ca platforma pusă la dispoziția statului de Infinite să înroleze peste 200.000 utilizatori (dintre care minim 15.000 instituții publice) și 5.500.000 documente/an.

Totodată, s-a desfășurat o amplă campanie de comunicare publică, care a constat în organizarea de seminarii, conferințe și întâlniri publice, ceea ce în România încă nu s-a realizat.

Mai mult, proiectul de facturare electronică polonez este auditat periodic de Guvern, auditarea fiind anuală.

CITEȘTE ȘI: UPS îmbunătățește timpii de tranzit pentru ruta România-Polonia

- Publicitate -

Ultimele

Apartamentele cu două camere au fost cele mai căutate în acest an în București

În București, cele mai căutate apartamente pentru închiriere și vânzare, în perioada ianuarie-octombrie 2023, au fost apartamentele cu două...