Cum sa alegi un reportofon de calitate?

Reportofoanele sunt folosite pentru a înregistra conversații sau orice alte sunete din diferite surse audio. Deși au debutat ca fiind dispozitive ce stocau informația pe o casetă, timpurile tehnologice au avansat, iar acum aceste instrumente s-au digitalizat. Așa ca majoritatea reportofoanelor de calitate disponibile acum pe piață au funcții ceva mai avansate decât cele clasice.

Totodată, există și alte caracteristici de luat în considerare atunci când cauți un reportofon de calitate, cum ar fi setări pentru anularea zgomotului, înregistrarea activată de sunet și viteze multiple de înregistrare și redare. Iată câteva sfaturi utile pentru alegerea unui reportofon de calitate. 

Câteva întrebări la care trebuie să-ți răspunzi înainte de a face achiziția

Există multe tipuri de reportofoane, așa că alegerea celui mai bun poate depinde de motivul pentru care ai nevoie de el. Așadar, fie că ai nevoie de un reportofon profesional sau de unul pentru folosiri ocazionale, iată câteva întrebări ajutătoare. 

 • Ce tipuri de setări îți sun necesare? 
 • Vei înregistra mai mult în interior sau afară, unde există mult zgomot ambiental?
 • De câtă memorie de stocare ai nevoie?
 • Cât de puternic trebuie să fie microfonul?
 • Ce caracteristici specifice ți-ar face viața mai ușoară? 
 • Cât de calitativă trebuie să fie redarea acustică? Vei folosi înregistrarea doar pentru a transcrie conversația în text sau vei folosi și materialul audio?
 • Care este frecvența cu care îl vei folosi?
 • Ce sursă de alimentare preferi?

În continuare, iată câteva caracteristici de luat în considerare și care pot stabili cu ușurința calitatea unui reportofon.  

Factorii care pot influența calitatea unui reportofon

1. Calitate audio

Calitatea înregistrării tale este bazată pe calitatea sunetului și claritatea cu care acesta este capturat. Uită-te la numărul de biți pe secundă (bitrate) specificați în descrierea produsului. Un număr mai mare înseamnă o calitate mai bună. 

Unele astfel de dispozitive digitale de ultimă generație pot produce înregistrări clare chiar și dintr-o sală de concert. 

2. Greutatea și transportul convenabil

Reportofoanele vin într-o varietate de forme și dimensiuni. Majoritatea modelelor basic nu depășesc formatul și greutatea unui telefon, fiind compacte. Însă cele care au caracteristici suplimentare, fiind din categoria profesional, pot fi puțin mai mari și mai grele, însă mai performante. 

3. Spațiul de stocare (memoria internă) și ușurința partajării fișierelor

Capacitatea de stocare disponibilă a unui reportofon determină durata totală cumulată a înregistrărilor ce pot fi păstrate fără să trebuiască să le transferi sau să le ștergi. Această caracteristică este influențată de doi factori diferiți: tipul fișierului (mp3, wave etc) și calitatea înregistrării.

Un dispozitiv inovator și de calitate are metode avansate de stocare, pe lângă memoria încorporată, precum extensia cu un card SD. De asemenea, unele modele de reportofoane cu ecran digital îți permit să organizezi din start diferite tipuri de media și înregistrări în foldere separate atunci când lucrezi la mai multe proiecte.

Partajarea fișierelor se poate face ușor cu ajutorul unui cablu USB, direct cu slotul de card sau chiar prin Bluetooth. Atenție, înainte de a face achiziția, verifică dacă reportofonul ales este compatibil cu computerele cu Windows sau cu dispozitivele Apple. 

4. Durata de viață a bateriei

Un aspect foarte important care vizează direct calitatea unui reportofon este durata unui ciclu complet de baterie. Dacă lucrezi într-un domeniu în care trebuie să mergi zilnic pe teren să înregistrezi, bateria trebuie să facă față la un volum mare de muncă. Dispozitivele de calitate are trebui să ofere o durată de cel puțin 48 de ore. 

Alte caracteristici de luat în considerare includ

 • Activarea vocală, o particularitate prin care reportofonul va începe automat înregistrarea când detectează sunet și devine inactiv atunci când nu se mai aud sunete. Astfel, nu mai trebuie să risipești minute bune de înregistrare și nici nu ratezi un început pentru că nu ai apăsat pe butonul de pornire.;
 • Interfața, adică butoanele fizice și meniul principal de navigare ce ar trebui să fie intuitive; 
 • Prezența vizibilă a funcțiilor de bază precum redarea, oprirea, pauză și înregistrarea ar trebui să fie vizibile;
 • Pornire rapidă pentru o înregistrare mai ușoară.

Așadar, înainte de a face achiziția, ce caracteristici sunt esențiale pentru tine. Poate că ar trebui să acorzi atenție unor factori de calitate precum timpul de înregistrare și claritatea audio, dar și cât de ofertant este spațiul de înregistrare.

- Publicitate -

Aproape de 200.000 de investitori pe piața de capital din România

Numărul investitorilor pe piața de capital autohtonă a continuat să crească și a ajuns la 191.743 la finalul primului...

TAROM vinde bilete de avion la prețuri speciale, începând de la 125 euro

În perioada 14-16 iunie 2024 compania aeriană TAROM dă startul unei oferte cu tarife începând de la 125 euro...