Cum ne putem gestiona finanțele în timp ce rambursăm un credit IFN

A ști cum să ne gestionăm mai bine finanțele este una dintre modalitățile pe care le putem folosi pentru a ne atinge obiectivele financiare. Dacă ești în căutarea unor recomandări care să te ajute să-ți administrezi mai eficient banii, cu scopul de a rambursa un credit IFN, atunci ai făcut deja un pas în direcția cea bună. În rândurile de mai jos poți descoperi cum îți poți gestiona venitul lunar în timp ce ai un împrumut nebancar pe care trebuie să îl plătești la timp. 

Realizează-ți un buget lunar

Primul pas care te poate ajuta să deții mai bine controlul asupra finanțelor tale este să îți alcătuiești un buget în fiecare lună. Știind exact unde ți se duc banii, poți realiza cât de mult ai, sau nu, de cheltuit. Pentru a-ți face un buget, trebuie să îți împarți venitul lunar în două categorii principale: 

  • cheltuieli fixe: Chirie, abonamente, taxe (parcare), investiții, rata la credit etc.;
  • cheltuieli variabile: Mâncare, haine, ieșiri în oraș, cadouri, produse de uz personal etc. 

Așadar, trebuie să faci inițial o listă cu toate cheltuielile fixe, să le aduni, apoi să le plătești imediat ce îți primești salariul, pentru a nu fi tentat să cheltuiești ulterior din bani. După ce le achiți, banii care îți rămân trebuie împărțiți între cheltuielile variabile lunare.

Există situații când apar urgențe care te solicită din punct de vedere financiar, acesta fiind unul dintre principalele motive care răspund la întrebarea „De ce sa alegi un credit IFN?”. Însă, chiar dacă într-o lună depășești bugetul alocat și contractezi un credit nebancar, este deosebit de important să treci rata împrumutului pe lista cheltuielilor fixe a următoarei luni. În acest mod poți să îți rambursezi creditul la data fixă și să eviți taxele penalizatoare prevăzute fiecărei zile de întârziere a plății. 

Stabilește o limită pentru cheltuielile neprevăzute

O strategie care te poate ajuta să îți administrezi banii rămași după plata cheltuielilor obligatorii este să te hotărăști asupra unui prag maxim alocat cheltuielilor neplanificate. Altfel spus, dacă îți rămâne o sumă mai mare de bani, poți include în buget ieșiri în oraș, distracții și divertisment, însă numai până la o anumită sumă. 

Deși te poți simți bine atunci când mănânci la restaurant, pleci într-un weekend la munte sau îți cumperi impulsiv câteva produse de care nu ai neapărat nevoie, aceste cheltuieli îți influențează destul de mult planurile financiare pe care le-ai stabilit la întocmirea bugetului. Pentru a evita cheltuielile excesive, poate fi util să eviți cumpărăturile spontane, să nu porți cardul de credit cu tine și chiar să îți iei mâncare de acasă când pleci la serviciu. În acest mod poți avea un control mai bun asupra banilor disponibili. 

Evită să mai iei un credit

Dacă ai deja unul sau două credite în derulare, evită pe cât posibil să mai adaugi alte datorii. Să te împrumuți prea mult îți poate afecta drastic bugetul și te poate aduce în situația în care venitul lunar să nu mai poată acoperi toate nevoile pe care le ai. 

În cele din urmă, dacă acumulezi întârzieri la plată la cel puțin unul dintre ele, acest lucru nu va atrage după sine decât alte obligații financiare sub forma taxelor penalizatoare și a comisioanelor pe care, într-un final, trebuie să le achiți. De asemenea, dacă nu rambursezi ratele în termen de 30 de zile, poți fi trecut pe lista rău platnicilor în Biroul de Credit, iar acest lucru îți influențează scorul de credit. Astfel, șansele de a beneficia de un alt împrumut în viitor sunt mai mici.  

În final, alege să ai o atitudine pozitivă, iar strategia de stabilire a bugetului lunar te poate ajuta să îți achiți datoriile în timp util și chiar să pui câțiva bani deoparte pentru situațiile de urgență. 

- Publicitate -

Creștere timidă a turismului local în primul trimestru al anului 2025

Sectorul turistic național a înregistrat o creștere timidă de 1% în primul trimestru al anului 2025, comparativ cu aceeași...

Primul restaurant asiatic WokFull din România se deschide la Suceava

Primul restaurant WokFull din România, un concept inovator de mâncare asiatică gătită integral la wok, promovat de chef Anca...