Castigurile unei familii sunt variate, in functie de meseriile pe care le au membri acestora, iar in functie de nivelul social, cheltuielile sunt pe masura. Cu toate ca exista multe familii in care cheltuielile lunare obligatorii sunt mai mici decat veniturile, o anumita suma de bani pusa de-o parte, pentru situatiile neprevazute, poate reprezenta chiar colacul de salvare din anumite perioade tulburi din punct de vedere financiar.
Desi au putut apela cu usurinta la serviciile unor institutii financiare nebancare pentru imprumut rapid, modul in care s-au desfasurat ultimii 2 ani, in care incertitudinea a plutit in aer si multi oameni si-au pierdut locul de munca, i-a facut pe tot mai multi sa ia in considerare economisirea banilor.
Strangerea unei sume de bani care sa poata fi folosita in cazurile de urgenta nu este insa un proces care se petrece rapid, de la o luna la alta, motiv pentru care cei de la CreditRapid.ro au adunat 7 cele mai eficiente modalitati prin intermediul carora familiile pot face economii.
- Stabilirea unui obiectiv
Primul pas pe care oamenii trebuie sa il faca atunci cand decid sa economiseasca este sa isi stabileasca un anumit obiectiv, pentru a sti motivul pentru care vor face schimbari in stilul lor de viata. Indiferent daca se stabileste o anumita suma sau este vorba despre o achizitie importanta, este necesar ca toti membrii familiei sa contribuie la acest proces.
- Observarea si managerierea cheltuielilor lunare
In continuare este necesar sa se observare si sa se calculeze cheltuielile lunare obligatorii. Aici intra de la facturile pentru utilitati, la chirie sau rate, altfel spus, cheltuielile care ar trebui facute, indiferent de banii care intra in bugetul familiei. Cu mici variatiuni, acestea sunt, de obicei, aceleasi.
Acestora li se mai adauga si costurile lunare cu mancarea, carburantii sau abonamentul la transportul in comun, necesare pentru deplasarea la locul de munca. Conform unor studii de specialitate, toate aceste cheltuieli reprezinta, in medie, aproape 50% din veniturile lunare ale unei familii.
- Alocarea unui buget lunar pentru cheltui
Odata stabilita suma la care se ridica cheltuielile lunare obligatorii, inclusiv pentru achitarea ratelor de la creditul IFN imprumutat, oamenii pot lua masuri pentru a putea face economii. In primul rand, cheltuielile cu mancarea ar trebui controlate mai in amanunt, prin intocmirea unei liste de cumparaturi, care sa cuprinda numai produsele necesare, de la care acestia sa nu se abata.
De asemenea, pot alege sa cumpere o cantitate mai mica din produsele perisabile, astfel evitandu-se risipa alimentara si contribuind la demersurile pe care acestia le fac in economisire.
- Stabilirea unei sume pentru placerile personale
Pentru a nu cadea in capcana tentatiilor de a cheltui sume mari pe lucruri care reprezinta, de fapt, numai un moft, oamenii pot stabili o suma modica pe care sa o foloseasca dupa bunul plac. Aceasta poate fi impartita la toti membri familiei, pentru ca fiecare sa se bucure de un mic rasfat, sau poate fi folosita pentru un rasfat comun, cum ar fi, de exemplu, o iesire in oras.
- Stabilirea unei zile in care sa se achite toate datoriile
Cum majoritatea facturilor sunt emise fie la inceputul lunii, fie la sfarsitul acesteia, exista posibilitatea de a fi gasita o zi in care sa poata fi achitate toate datoriile, fara a depasi insa data scadenta, indiferent ca este vorba despre facturile la utilitati, rate, chirie sau alte datorii financiare.
In acest fel se pot evita si posibile costuri suplimentare cauzate de penalitatile facturilor neachitate la timp.
- Economisirea banilor prin zile fara cheltuieli
Unul dintre sfaturile recomandate de consilierii financiari pentru economisire consta in stabilirea unei zile pe luna, in care sa nu se faca nicio cheltuiala. In acest fel, oamenii isi pot da seama ca, de fapt, o mare parte din cheltuieli se datoreaza poftelor sau altor nevoi neimplinite si nu necesitatii.
- O buna organizare poate fi de ajutor
Multe aspecte – de la o planificare eficienta a bugetului, a activitatilor cotidiene si pana la organizarea hainelor in dressing – pot veni in ajutorul celor care isi doresc sa economiseasca. Astfel ca in situatiile in care dressingul este plin cu haine, dar membrii familiei se plang de faptul ca nu au cu ce se imbraca inseamna ca exista o neconcordanta. La modul general, o mai buna organizare a dressingului ii poate face pe oameni sa nu mai cheltuiasca multi bani pe haine, contribuind deci la planul de economisire stabilit. Cel mai potrivit este ca printr-un credit online nebancar sa se achizitioneze doar obiecte sau servicii foarte importante si nu haine.
Serviciile IFN-urilor de imprumut rapid sunt usor de accesat, cu toate acestea, responsabilitatea contractarii creditelor trebuie sa existe la fiecare persoana interesata de un astfel de imprumut.