Cum alegi un vin bun? 5 reguli de bază

Un pahar de vin poate completa excelent o masă delicioasă. De multe ori, însă, este nevoie să experimentezi și să încerci mai multe sortimente, până când găsești gustul potrivit. Pentru a alege un vin de calitate, este necesar să acorzi atenție mai multor detalii: de la informațiile de pe etichetă, până la temperatura din magazin și perioada de comercializare.

Un bun cunoscător de vinuri poate alege ușor un sortiment bun de vin, însă, cei care sunt încă la început au nevoie de câteva sfaturi!

De unde cumperi vinul?

Somelierii recomandă să cumpărăm vin doar din magazinele special amenajate. De exemplu, dacă vara sunt 30 de grade Celsius într-un magazin, nu ar fi indicat să achiziționezi o sticlă de vin de acolo. În general, vinurile ținute la cald își pierd calitatea, la fel și cele care stau prea mult în lumină. Un alt lucru pe care îl poți face atunci când cumperi o sticlă de vin, este să o întorci invers. Dacă lasă depuneri, nu este un vin de calitate. De asemenea, poți agita puțin sticla, pentru a observa urmele lăsate pe gâtul sticlei. Vinurile consistente lasă de obicei o urmă pregnantă.

În ce condiții este păstrat vinul

Un vin trebuie păstrat la o temperatură constantă și potrivită. De exemplu, vinurile albe și cele rosé trebuie păstrate la temperaturi joase, între 6-10 grade Celsius, iar cele roșii la temperaturi de 14 grade Celsius. În general, supermarketurile din România nu au spații cu frigidere special dedicate fiecărui sortiment de vin. Așa că, dacă vinurile albe și rose sunt mai vechi de un an și sunt expuse în căldură și în lumină, pot fi deteriorate. Poți verifica acest lucru în funcție de manșonul care acoperă dopul sticlei, pentru a vedea cât de lărgit e. Dacă e prea lejer, înseamnă că și dopul s-ar putea să fie mișcat, așa că vinul este compromis.

Unde găsești vinuri de colecție

În supermarket, nu vei găsi niciodată vinuri de colecție, mai ales la un preț bun. Iar, dacă găsești un astfel de produs, cel mai probabil este un vin nereușit. În general, ofertele din supermarketuri se referă la vinurile destinate consumului imediat. Așa că, nu ar fi recomandat să cumperi un vin dintr-un supermarket pentru a-l adăuga la propria colecție de vinuri vechi. În schimb, licorile de calitate, cu vechime, se găsesc în crame special amenajate, unde somelierii te pot ajuta să faci cea mai bună alegere.

Verifică informațiile de pe etichetă

Atunci când cumperi un vin dintr-un supermarket, ar fi indicat să verifici atent indicațiile de pe etichetă, ca să observi descrierile soiurilor de vin. Cel mai bine ar fi să cumperi vinuri care au indicativul D.O.C (denumire de origine controlată). De asemenea, este necesar să te uiți pe etichetă și să verifici anul în care a fost produs vinul și când a intrat în vânzare. Încearcă să alegi un vin cu un an sau cu o dată de intrare în comercializare, cât mai apropiată de momentul achiziționării.

Ce preț ar trebui să aibă un vin bun?

Somelierii recomandă să alegem de obicei vinuri seci și demiseci, deoarece sunt mult mai de calitate decât cele dulci. Iar, în ceea ce privește prețul, un vin bun dintr-un supermarket nu trebuie să coste mai puțin de 17 lei, și nu mai mult de 35-50 de lei. Un vin bun nu este neapărat foarte scump, însă, trebuie să știi cu ce să îl asociezi. Pe piață, găsești atât vinuri străine, cum sunt cele din Spania, Portugalia, Franța, Chile și Noua Zeelandă, care au prețuri accesibile, dar și vinuri românești. Iar pe lista de vinuri românești, poți găsi câteva sortimente de calitate, la prețuri de 18-25 de lei, de la crame deja consacrate.

Așadar, acestea sunt aspectele de care trebuie să ții cont atunci când alegi un vin. Încearcă să eviți vinurile ambalate la PET, sau pe cele îmbuteliate în sticle cu forme diverse, dar și vinurile aflate la promoții sau pe cele care au stat mult prea mult pe rafturile supermarketului. 

MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

- Publicitate -

Apartament dintr-o clădire construită de familia Davila în Cotroceni, restaurat și scos la vânzare

Un mic apartament cu o poveste mare – așa poate fi descris imobilul scos la vânzare pe Strada Dr. Carol...

Shaorma de pui, cel mai comandat produs de către români în 2024 prin Bolt Food

Conform datelor Bolt Rewind 2024, cel mai popular fel de mâncare comandat de români prin platforma Bolt Food a...