Cum alegi cel mai bun laptop in functie de nevoile tale?

Laptopurile sunt compacte si te pot insoti oriunde. Sunt suficient de versatile si te pot servi atunci cand lucrezi, cand vizionezi un film, asculti muzica, verifici emailurile, navighezi pe internet etc.

Cu toate acestea, pentru ca un laptop sa fie cat mai bun pentru tine, este necesar ca el sa se plieze perfect pentru aplicatiile pe care vrei sa-l folosesti.

Conform onlaptop, daca ai nevoie de un laptop de contabilitate, orice model s-ar putea sa fie bun pentru tine.

Dar, daca ai nevoie de un laptop pentru grafica, un laptop cu placa video integrata nu va fi suficient de bun. De asemenea, daca folosesti un laptop intens pentru gaming, un model ieftin cu placa video mica, nu o sa te ajute. De aceea, atunci cand pornesti in cautarea unui laptop, trebuie sa stabilesti in primul rand care sunt nevoile tale:

  • Ai nevoie de placa video dedicata sau va fi buna si cea integrata?
  • Ce buget ai la dispozitie?
  • Ai nevoie de un laptop cu ecran mare sau mai degraba de un laptop compact, pe care sa-l poti lua cu tine usor, oriunde?
  • Iti trebuie un laptop cu tastatura numerica pentru contabilitate sau acest lucru nu este atat de important?
  • Ai nevoie de capacitate mare de stocare/ un HDD sau mai degraba de viteza de procesare/ un SSD? Desigur, daca bugetul nu este o problema pentru tine, poti alege un model cu HDD + SSD, dar, din nou, acest lucru depinde de nevoile tale concrete.

Iata cele mai importante lucruri de care ar trebui sa tii cont atunci cand alegi un laptop perfect pentru nevoile tale specifice.

  • Ecranele de 12.5 inch pana la 14″ inch ofera cel mai bun echilibru intre utilizare si portabilitate. Ecranele mai mari sunt ideale daca nu calatoresti mult, iar modele mai mici sunt perfecte pentru copii.
  • Daca bugetul iti permite, orienteaza-le spre un laptop cu procesor minim i5, cu rezolutie 1920 x 1080, cu 8 GB RAM si stocare SSD in loc de HDD.
  • Bateria ideala ar trebui sa tina peste 9 ore, daca intentionezi sa porti laptopul cu tine.
  • Ia in considerare un laptop 2 in 1, daca vrei sa utilizezi laptopul si ca tableta. Daca nu, un notebook standard ar putea fi o alegere buna pentru tine.
  • Laptopurile Chromebook sunt bune pentru copii si studenti, iar popularitatea lor se extinde rapid. Laptopurile cu Windows 10 si MacBook-urile ofera ambele o multime de functionalitati. In cele din urma, platforma aleasa depinde de gusturile personale.

Alege o platforma: Windows 10, Mac sau Chrome OS

Cel mai flexibil sistem de operare este Windows si cel mai probabil esti deja familiarizat cu el. Altfel, daca preferi laptopurile Apple, poti opta pentru Mac.

Gandeste-te daca ai nevoie de un laptop 2 in 1

Acestea sunt laptopuri moderne care pot fi folosite si ca tablete. In general, tind sa fie mai scumpe, flexibile si cu ecran mai mic. Avantajul este ca ecranul lor se poate intoarce pana la 360 de grade, transformandu-se intr-o tableta.

Alege dimensiunea potrivita a ecranului

Aici trebuie sa te gandesti la nevoile tale concrete. Laptopurile mici, cu ecran de 12 – 13 inch sunt minunate pentru ca ocupa putin loc, sunt compacte si usoare. Daca ai nevoie de portabilitate, atunci poti sa te orientezi spre un astfel de laptop. Laptopurile mai mari, cu ecran de 15.6 inch sunt mai bune atunci cand vizionezi un film, clip, cand joci sau cand lucrezi cu foi de calcul. In schimb, sunt mai grele si mai putin portabile.

Verifica tastatura si touchpad-ul

Acest lucru este cu atat mai important daca ai nevoie de un laptop pe care vei scrie foarte mult. Tastatura ar trebui sa fie moale, ergonomica, usor de folosit, iar touchpad-ul ar trebui sa aiba controlale importante la indemana.

Alege configuratia dorita pentru laptop

Asta inseamna sa te uiti la procesor, la memorie si la HDD. Daca ai nevoie de performanta si ai bugetul necesar, poti sa te uiti la un laptop cu procesor intel core i5 generatie mai noua sau intel core i7.

Memoria pe un laptop mediu ar trebui sa fie de cel putin 4 gb, de preferat 8 gb, iar daca joci, ar fi bine sa te uiti la 16 GB sau chiar 32 GB RAM.

In ceea ce priveste capacitatea de stocare, laptopurile ieftine vin cu un HDD de 320 sau 500 gb, dar daca ai nevoie de performanta si vrei un laptop care sa ruleze cat mai bine, iti recomandam un model cu SSD sau chiar o configuratie cu HDD + SSD.

Placa video

Placa grafica este importanta daca joci sau faci grafica (lucrezi in Canva, Photoshop sau alte programe similare). Pentru jocuri, ar trebui sa te orientezi spre anumite placi video (in functie de cerintele de sistem ale jocurilor pe care vrei sa le ataci).

Pentru grafica, verifica cerintele de sistem ale programelor in care vei lucra. Daca nu faci grafica si nici nu vizezi jocuri consumatoare de resurse video, o placa video integrata ar trebui sa fie in regula.

Cel mai important atunci cand cumperi un laptop este sa te gandesti la ceea ce ai nevoie. Exista atat de multe laptopuri pe piata si unele sunt atat de scumpe, dar, in realitate, tu poti avea nevoie doar de un laptop cu o configuratie medie, iar acest lucru este perfect normal. Lucrurile devin mai complexe atunci cand vrei un laptop pentru gaming, performanta business sau grafica.

- Publicitate -

Prețurile apartamentelor au crescut și în luna aprilie. Au fost realizate 15.000 de tranzacții

În luna aprilie a acestui an, prețurile apartamentelor de vânzare au înregistrat o creștere de 14% comparativ cu luna...

Mai mulți vizitatori și vânzări mai mari pentru chiriașii NEPI Rockcastle

Vânzările chiriașilor centrelor comerciale NEPI Rockcastle, excluzând hypermaketurile, au fost cu 10,5% mai mari primul trimestru din 2024 față...