Cu certitudine, acestea sunt cele mai populare dispozitive electronice, utile oricui, indiferent de domeniul de activitate, atât în scop profesional, cât și pentru comunicare și distracție. La alegerea dispozitivului ideal prețul nu este cel mai important criteriu, ci scopurile principale pentru care va fi utilizat.
Procesorul sau creierul electronic
Toată lumea știe să folosească un laptop, dar sunt foarte puțini cei care înțeleg cum trebuie ales un dispozitiv care să aibă procesorul adaptat în mod ideal la nevoile utilizatorului. Aceste câteva detalii te vor putea ajuta să te orientezi mai bine.
Procesorul unui computer este creierul acestuia, componenta prin care acesta „gândește”. O unitate centrală de procesare performantă îți permite să derulezi simultan mai multe activități foarte rapid, fie că este vorba despre calcule, editare de texte și imagini, navigare pe paginile web, jocuri sau programe specifice. Rapiditatea vine mereu cu prețul unui consum mare de energie, ceea ce va limita durata de viață a bateriei.
Majoritatea laptopurilor de astăzi sunt alimentate de un procesor Intel și AMD Ryzen. La rândul lor, fiecare dintre acestea are zeci de variante diferite. Gama de modele laptop ASUS acoperă toate variantele și poate răspunde la toate necesitățile, indiferent dacă scopul principal al utilizatorului este utilizarea unor programe de lucru uzuale sau specifice, editare de text sau imagine, comunicare, navigare web, dar și dacă destinația principală a dispozitivului va fi una pentru entertainment, asta însemnând vizionarea de filme sau jocuri.
Alegerea modelului ideal poate să fie unul de top, cu un procesor de ultimă generație sau unul dintr-o clasă medie, atâta vreme cât vei putea să răspunzi corect la întrebarea: care este viteza de lucru ideală pentru tine și cât timp ai nevoie ca bateria să poată alimenta funcțiile dispozitivului tău între două încărcări.
Dimensiunea și greutatea
Fiind prin excelență un dispozitiv portabil, dimensiunea și greutatea sunt criterii la fel de importante ca și capacitatea procesorului, fiind legate direct de acesta. Ideea este că degeaba vei avea cel mai subțire și mai ușor laptop din lume dacă procesorul este unul slab, iar durata de viață a bateriei e foarte redusă.
Laptopurile sunt de obicei clasificate în funcție de dimensiunile afișajului, astfel:
- 11 până la 12 inchi sunt cele mai subțiri și mai ușoare având până în 1,5 kilograme;
- între 13 și 14 inchi au cel mai bun raport între portabilitate și funcționalitate și au circa 2 kilograme;
- de la 15 până la 16 inchi sunt laptopurile cu cele mai populare dimensiuni, având o greutate între 2 și 2,5 kilograme;
- laptopurile cu ecrane de peste 16 inchi sunt mai rare;
- modelele de la 17 la 18 inchi oferă o excelentă putere de procesare și sunt o veritabilă stație de lucru, dar care suferă la capitolul mobilitate.
Alegerea dimensiunii depinde și de tipul de activitate pe care o desfășori. Dacă ești elev sau student și-ți cari laptopul în rucsac, unul cu o greutate mai mică de 2 kilograme poate fi soluția ideală, dar dacă ești profesor, inginer sau medic și ai nevoie de un laptop puternic, doar din când în când sau îți este ușor să-l porți dintr-un loc în altul, atunci cele care au peste 16 inchi sunt cele către care trebuie să te orientezi.
Ergonomia tastaturii
Ai putea avea cel mai performant laptop din lume, cu cea mai puternică baterie și cel mai „inteligent” procesor și totuși să nu fie modelul ideal pentru tine, pentru că ergonomia tastaturii să fie nepotrivită pentru stilul și modul tău de lucru.
Probabil nu te-ai gândit până acum, dar este foarte important cât de mult coboară o tastă la apăsare pentru confortul celui care lucrează sau că distanța dintre taste și dimensiunea acestora poate face ca activitatea să fie ori o veritabilă plăcere, ori o chinuitoare corvoadă.
Ideal este ca tastatura să ofere un feedback tactil solid, iar tastele să coboare cel puțin 2 mm, în timp ce spațiul dintre taste și dimensiunea acestora să fie echilibrată și să se potrivească dimensiunii degetelor tale. În plus, cei care scriu foarte mult se vor simți infinit mai confortabil, iar activitatea lor va fi mai eficientă și vor avea un randament mai bun cu taste care coboară mai mult de 2 mm și cu distanță mai mare între ele.
Mai ia în calcul că înainte de a fi sau nu mulțumit de tastatura laptopului tău trebuie să-ți oferi o perioadă de adaptare, care poate dura câteva ore sau zile.
Un alt detaliu pe care merită să-l iei în calcul înainte de a-ți alege un laptop este opinia unor utilizatori din același domeniu de activitate cu tine, dar și clasamentele de tipul „cel mai bun laptop al anului”. Între noi fie vorba, Asus a reușit în ultimii doi ani să se claseze pe primul loc.