Ministerul Sănătăţii a realizat o prognoză privind modul în care populația României va fi aefctată de răspândirea noii variante Omicron a Covid-19.
În acest moment, la nivel național, aproximativ 60% din populaţia vulnerabilă a României este nevaccinată și numai 25% dintre persoanele vaccinate au efectuat doza booster.
O altă vurnelabilitate importantă vine din faptul că numai 50% dintre călătorii sosiţi din state puternic afectate de tulpina Omicron au completat formularele speciale din vamă.
Se adaugă și faptul că măsurile de carantinare nu au fost respectate de un procent important de persoane sosite în această perioadă, iar MAI nu a făcut nimic pentru a împiedica asta.
În concluzie, există o populaţie receptivă numeroasă, iar riscul este dublat de răspândirea masivă a tulpinii Omicron.
Cum va evolua „valul” de infectări cu Omicron
Confrom analizei Ministerului Sănătății este posibil ca maximul atins în „valul” Delta (52 de zile) să fie atins în cazul Omicron cu trei săptămâni mai repede (31 zile).
Astfel, după jumătatea lunii ianuarie 2022, Omicron este posibil să depăşească 50% din totalul săptămânal al probelor secvenţiate la nivel naţional.
Chiar şi în situaţia în care severitatea variantei Omicron va fi mai redusă decât cea a Delta, capacitatea de răspuns a sistemului sanitar va fi suprasolicitată.
În acest sens, se crede că va ajunge cel puţin la nivelul înregistrat în valul precedent, din luna octombrie 2021.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus într-o conferință de presă, că în România sunt 25.000 de paturi alocate pacienţilor Covid-19 și 2.805 paturi de ATI.
CITEŞTE ŞI: Record de noi cazuri de infectare cu coronavirus la nivel mondial