La jumătatea anului, la nivel național erau operaționali mai mult de 7,125 milioane de metri pătrați de spații, industriale și logistice, mai mult de 50% reprezentând proiecte dezvoltate în București și în regiunea de Vest.
Astfel, principalele hub-uri industriale și logistice regionale rămân București-Ilfov (49,2%), regiunile de Vest (14,7%), Sud-Muntenia (10,6%), Centru (9%) și Nord-Vest (8,9%), conform datelor Cushman & Wakefield Echinox.
Cele mai puțin dezvoltate regiuni din punct de vedere al spațiilor industriale și logistice sunt Nord-Est (3,3% din stoc) și Sud-Est (1,7%). Spre comparație, stocul din orașul Chitila, județul Ilfov, este comparabil cu suprafața totală construită în zona Moldovei și a Dobrogei.
CITEȘTE ȘI: Danone a ajuns la 20 de ani de producție locală în România
Stocul spațiilor industriale și logistice din România ar putea depăși pragul de 8 milioane de metri pătrați la finalul lui 2025, dacă se menține ritmul anual de dezvoltare de 500.000 de metri pătrați.
București-Ilfov a atras cea mai mare parte a cererii e astfel de spații
București-Ilfov a atras cea mai mare parte a cererii în ultimele 18 luni, 48% din volumul tranzacțiilor de închiriere realizându-se pentru spații aflate în proiecte din aproapierea capitalei. Urmează zona de Vest, cu 20% din cerere și Centru cu 10% din suprafața tranzacționată.
Cei mai mari proprietari de spaţii industriale și logistice sunt companiile CTP și WDP, ce au un portofoliu cumulat de circa 5 milioane de metri pătrați, controlând în jur de două treimi din piață.
Pe de altă parte, un apetit ridicat pentru extinderi îl au alți dezvoltatori, precum VGP, ELI Parks, Logicor sau Oresa Industra. Pentru prima dată după mulți ani, apar și planuri concrete de intrare în piață a unor dezvoltatori noi.
MONEY BUZZ ■ ȘTIRI BUSINESS ■ ȘTIRI ECONOMICE ■ ȘTIRI FINANCIARE