Pandemia a afectat semnificativ economia României

Pandemia a afectat semnificativ economia României, care în 2020 a înregistrat o scădere de 3,9%, arată o analiză Euler Hermes.

Scăderea a venit pe fondul unor întreruperi ale lanțului de aprovizionare din industrie, în special sectorul auto, scăderea cererii externe, închiderea frontierelor și restricțiile interne.

În viitor, analiștii se așteaptă la o redresare puternică, pe scară largă, cu o creștere anuală de peste +7% în 2021 și peste +4% în 2022.

Însă, cheltuielile de consum și investițiile fixe sunt factorii cheie ai revenirii.

Totuși, pe fondul redresării și al creșterii prețurilor la energie, inflația a crescut la aproape 5% la mijlocul acestui an fiind cu mult peste intervalul țintă (2,5% ± 1pp).

În acest context, BNR să  înceapă o înăsprire treptată a politicii monetare prin oprirea relaxării cantitative și creșterea ratei dobânzii de referință.

Prognoza inflației rămâne însă ridicată, la peste 4% până la sfârșitul anului 2021 și de scădere graduală sub 3.5% pe parcursul lui 2022.

Cursul leu-euro a fost stabil

În ceea ce privește cursul de schimb al leului, în ultimii ani, acesta a fost destul de stabil, deprecindu-se între -1% și -2% în medie pe an față de cursul din 2016.

Cu toate acestea, BNR a intervenit frecvent pentru a preveni volatilitatea excesivă a valutei, regimul oficial al cursului de schimb fiind  cel al unei flotări controlate.

- Publicitate -

Vinerea Mare, ziua cu cele mai multe comenzi înregistrate pe Glovo

Anul trecut, în Vinerea Mare s-a înregistrat cel mai ridicat volum de comenzi prin platforma Glovo din cele trei...

Cum arată centrul de fulfillment operat de Helpship în CTPark Oradea

Helpship operează un centru logistic de 20.000 mp și spații de birouri de 1.200 mp, situate în CTPark Oradea,...