România a devenit din ce în ce mai puțin atractivă pentru locuitorii săi

Evenimentele din ultimele luni au avut un mare impact asupra atitudinii românilor față de țara lor și nu ar recomanda-o altora ca țară în care să locuiești.

Mai mult, românii sunt mai puțin siguri că ar trebui să rămână aici, arată o analiză Rethink Romania.

Procentul celor care sunt siguri că nu vor emigra în perioada următoare a scăzut de la 54% în septembrie 2021 la 47% în aprilie 2022.

Cu cât publicul este mai tânăr, cu atât predispoziția la emigrare este mai mare. Maximul este atins de categoria 18-24 de ani: 14% dintre aceștia spun că vor să emigreze probabil/cu siguranță.

Ce îngrijorări au românii?

Principala preocupare a românilor în această perioadă este legată de inflație, deoarece aceștia se îngrijorează cel mai mult de cheltuielile lor zilnice.

Totodată, consideră că în ultimele 8 luni calitatea vieții lor a scăzut, cei mai afectați fiind cei de peste 55 de ani, precum și cei cu venituri medii sau scăzute.

Pe lista grijilor apare si războiul, dar aceasta se află în plan secundar in acest moment, deoarece oamenii nu o consideră a fi o amenințare directă la adresa României.

De asemenea, a scăzut și îngrijorarea față de COVID-19, cel mai probabil datorită expunerii mai mici în media, a încetării restricțiilor, dar și pentru că oamenii s-au obișnuit cu viața post-pandemie.

CITEȘTE ȘI: Pandemia a afectat semnificativ economia României

Studiul a fost derulat în online, pe un eșantion de 900 de persoane în aprilie 2022 și comparat cu un studiu realizat cu metodologie și eșantionare similară din septembrie 2021 pe 1000 de persoane.

- publicitate -