În cazul în care dorești să devii propriul tău șef și vrei să renunți la statutul de angajat, ca să îți deschizi propria afacere, trebuie să știi că ai nevoie de un plan de business bine pus la punct, de ambiție și de efort, ca să îți pui firma pe picioare. Drept urmare, dacă ai de gând să fii antreprenor, mai întâi este indicat să ții cont de câteva aspecte foarte importante. Deci, iată câteva sfaturi utile.
Ai nevoie de un plan de afaceri riguros
În primul rând, trebuie să îți dezvolți ideea de afaceri, astfel încât să ai o imagine de ansamblu asupra ei. Trebuie să iei în calcul orice aspect ce ține de business: strategie financiară, buget, plan de marketing, promovare, detalii de ordin logistic. Mai precis, gândește-te unde îți vei amplasa sediul, cât vei cheltui pe chirie, utilități, ce sumă vei investi în aparatură, de câți angajați vei avea nevoie, care este domeniul de activitate pe care îl vei alege și care sunt produsele și serviciile cu care vei ieși pe piață. În plus, ține cont de furnizori și de competitori.
Este necesar să faci un studiu de piață, ca să îți dai seama care sunt avantajele, dar și dezavantajele pe care le ai. De asemenea, gândește-te dacă ai suficienți bani ca să pornești afacerea sau dacă o să ai nevoie de parteneri de business. Pe de altă parte, nu ți-ar strica să ceri sfatul altor antreprenori sau să citești cărți de specialitate, ca să devii cât mai bun în acest domeniu și să eviți greșelile de începător.
Siguranța bunurilor și a angajaților
De asemenea, un alt aspect de care să ții cont este cel legat de siguranța bunurilor și a angajaților. Așadar, este nevoie să îți iei niște măsuri de precauție. Pentru aceasta, instalează-ți un sistem supraveghere, cu ajutorul căruia să înregistrezi fiecare mișcare atât în interiorul sediului, cat și în afara acestuia. Pe de altă parte, poți apela și la detectoare pe bază de senzori pentru incendiu sau inundații. În plus, când vine vorba de bani cash ori de alte obiecte de valoare, precum documentele, le poți depozita într-un seif ori în casete de valori. Iar ca să îți iei măsuri suplimentare de precauție, ai putea să apelezi la serviciile unei firme de pază și protecție.
Este important să ai angajați competenți
Indiferent de domeniul de activitate, orice firmă are nevoie de angajați competenți, fiindcă productivitatea în cadrul businessului depinde de experiența acestora. Așadar, este necesar să angajezi personal care să fie eficient, deci care să asigure o bună dezvoltare a afacerii. Drept urmare, ca să te asiguri că vei contracta cei mai buni oameni de pe piață, va trebui să le oferi anumite beneficii, pe care în altă parte nu le găsesc. De exemplu, să le pui la dispoziție un salariu corespunzător și să le recunoști meritele cu bonusuri de performanță. În plus, le mai poți oferi și alte avantaje profesionale, cum ar fi traininguri, cursuri de dezvoltare personală, abonamente la săli de fitness, carduri cadou, zile suplimentare de concediu sau un program hibrid de muncă, astfel încât să îmbine lucratul de acasă cu cel de la birou.
Acestea sunt doar o parte din aspectele de care să ții cont când vrei să îți deschizi un business. Ia în considerare faptul că o să fii nevoit să plătești taxe, impozite și alte dări către stat, deci probabil că vei avea nevoie de un contabil și de un avocat. De asemenea, mereu vor apărea cheltuieli neprevăzute, care îți vor afecta bugetul. Totodată, s-ar putea să nu faci profit în primele luni, deci asigură-te că ai resursele financiare necesare de la bun început, astfel încât afacerea ta să reziste.