Patru din zece (40%) femei din Europa s-au gândit să își deschidă propriul business, interesul fiind chiar mai ridicat în rândul femeilor din Portugalia (56%) și Grecia (46%), depășind media regională, arată un studiu realizat de Mastercard, lansat înainte de Ziua Internațională a Femeii 2025.
În plus, spiritul antreprenorial crește semnificativ în rândul femeilor din generațiile mai tinere. 63% dintre femeile din Generația Z și 53% dintre Millennials din Europa au luat în considerare să își deschidă o afacere, comparativ cu 37% dintre femeile din Generația X și doar 21% dintre Baby Boomers.
Pe lângă inițiativele de afaceri tradiționale, 3 din 10 (30%) femei din Europa doresc să înceapă un proiect secundar care să le aducă venituri suplimentare în următorii trei ani. Acest procent crește semnificativ în rândul femeilor din Generația Z (52%) și Millennials (41%), în timp ce 26% dintre femei au deja un astfel de proiect.
Pentru multe femei din Europa, spiritul antreprenorial este alimentat de dorința de a câștiga mai mulți bani (54%), de a obține independență financiară (49%) și de a avea un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală (39%). Totuși, motivațiile diferă de la o generație la alta.
Astfel, femeile din Generația Z din Europa sunt mai motivate să își deschidă o afacere pentru a face „ceva bun pentru lume” (19% comparativ cu 13% dintre millennials, 14% dintre Generația X și 16% dintre Baby Boomers), iar dintre cele care și-au lansat deja propria afacere, 50% dintre femeile Gen Z spun că au făcut acest pas pentru a-și urma visul.
Barierele cu care se confruntă femeile antreprenor
Femeile din Europa raportează o încredere mai scăzută în abilitățile antreprenoriale comparativ cu bărbații – în special în ceea ce privește luarea deciziilor financiare (25% față de 37% la bărbați), vorbitul în public (25% față de 32%) și networking-ul (15% față de 23%).
Printre femeile care nu au înființat încă o afacere, principalele bariere menționate sunt riscul de eșec (31%), lipsa resurselor financiare (29%) și lipsa de experiență (28%). De asemenea, femeile din Europa sunt mai predispuse decât bărbații să considere că lipsa de încredere reprezintă un obstacol (21% față de 18% în cazul bărbaților).